Volledig scherm

Vijftig keer eerbetoon aan dichter J.C. Bloem

ZUTPHEN – De IJsselstroom in Zutphen vormde zaterdag het decor van de ‘Bloemlezing’: vijftig personen droegen een gedicht van J.C. Bloem voor. Zo eerden ze de man die volgens Aad Meinderts – directeur van het Letterkundig Museum in Den Haag – tot de groten van de Nederlandse poëzie behoort.

Bloem overleed vijftig jaar geleden. Meinderts was zelf een van de voordragers, hij bevond zich in het goede gezelschap van scholieren, (ex-)stadsdichters, zangeres Carla Koehorst, de uit Deventer afkomstige acteur Hans Dagelet, VPRO-coryfee Wim Noordhoek en andere bekende en minder bekende genodigden. Noordhoek vertelde hoe hij als kind direct na de oorlog – hij woonde aan de Heeckerenlaan en heeft Bloem gekend – in de Zutphense puinhopen speelde. Twee anderen, ex-makelaar Werner de Wilde (de makelaardij zit in het pand waar Bloem in pension was) en Carl König (zijn ouders haalden Bloem, ondanks diens vrijzinnige levensstijl, in huis) haalden eveneens herinneringen op.

IJsselstroom-eigenaar Silvester van Veldhoven en initiatiefnemer Hans Heesen maakten na afloop bekend dat in De IJsselstroom volgend jaar de 250ste geboortedag van dichter en landman A.C.W. Staring wordt herdacht. Over de manier waarop wordt nog gebrainstormd.

Zutphen