Vooraan ligt de Zutphense wijk De Teuge, waar alle 187 huishoudens waren aangesloten op één collectieve verwarmingsinstallatie. Met het systeem wordt centraal in de wijk warmte onttrokken aan water dat van grote diepte wordt opgepompt.
Volledig scherm
Vooraan ligt de Zutphense wijk De Teuge, waar alle 187 huishoudens waren aangesloten op één collectieve verwarmingsinstallatie. Met het systeem wordt centraal in de wijk warmte onttrokken aan water dat van grote diepte wordt opgepompt. © foto archief/Ab Hakeboom

Vitens moet compensatie betalen voor ‘wanprestatie’ in Zutphen

Waterbedrijf Vitens heeft een wanprestatie geleverd door bewoners van de Zutphense wijk De Teuge af te koppelen van hun warmte/koudeopslag-installatie (WKO). Vitens moet de bewoners daarvoor een schadevergoeding betalen. Een deskundige gaat bepalen hoe hoog de schadevergoeding zal zijn.

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag besloten in een al jaren slepend conflict tussen de wijkbewoners en het waterbedrijf. De rechtbank wees de eis tot schadevergoeding eerder af, maar het hof vindt wel dat Vitens in gebreke is gebleven.

De Teuge is in 2004 gebouwd als een van de eerste duurzame wijken van Nederland. De WKO zou op een energiezuinige manier zorgen voor verwarming, warm water en verkoeling van de koopwoningen. Maar vanaf het begin waren er grote problemen. Uiteindelijk besloot Vitens te stoppen met de WKO. Bewoners kregen een bijdrage om over te stappen op andere verwarming. Maar Vitens zag daarbij over het hoofd, aldus het hof, dat het bedrijf ook verplicht was te zorgen voor koelte op warme dagen.

Het hof gaat de deskundige aanwijzen. Vitens en de bewoners mogen suggesties doen.

Zutphen