Het buitengebied van Lochem en Zutphen beschikt volgens planning vóór de bouwvak van volgend jaar over snel internet. Dat meldt Digitale Stad Lochem, dat het glasvezelnetwerk gaat aanleggen
Volledig scherm
Het buitengebied van Lochem en Zutphen beschikt volgens planning vóór de bouwvak van volgend jaar over snel internet. Dat meldt Digitale Stad Lochem, dat het glasvezelnetwerk gaat aanleggen

Volgend jaar zomer snel internet in buitengebied Lochem en Zutphen

De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Lochem en Zutphen begint na de zomervakantie. De aanleg gaat een klein jaar duren. 

Het buitengebied van Lochem en Zutphen beschikt volgens planning vóór de bouwvak van volgend jaar over snel internet. Dat meldt Digitale Stad Lochem, dat het glasvezelnetwerk gaat aanleggen. De aanbieder maakte afgelopen weekeinde bekend dat er zich 1879 mensen bij het bedrijf hebben aangemeld; genoeg om tot aanleg over te gaan. In totaal zijn er in het buitengebied van Lochem en Zutphen nog zo'n 3500 adressen verstoken van snel internet.

Contract

De andere partij die in de race was, Glasvezel Buitenaf, haalde de ondergrens van 50 procent deelname bij lange na niet. Dat bedrijf maakte maandag bekend dat het aantal inschrijvingen bleef steken op ongeveer een kwart van de adressen, en daarom ziet het van aanleg af. Glasvezel Buitenaf gaat de mensen die zich hadden aangemeld laten weten dat hun contract vervalt.

Inschrijving opnieuw open

Het gaat hierbij om circa 900 adressen. Voor de bewoners daarvan betekent het dat zij zich nu alsnog kunnen inschrijven voor glasvezel van Digitale Stad Lochem. Dat gaat de aanmeldingsprocedure opnieuw openstellen, voor deze groep en voor spijtoptanten.

De inschrijvingen van Glasvezel Buitenaf overnemen ‘kan simpelweg niet’, zegt projectleider van Digitale Stad, Jordi Duits. ,,Wij leveren namelijk een heel ander product dan zij.” Wie zich alsnog aanmeldt bij Digitale Stad Lochem, wordt aangesloten tegen dezelfde voorwaarden als de eerste groep die dat deed. Aansluiting kost 1500 euro ineens, en iets meer bij gespreid betalen. Wie nu afziet van aanleg maar later alsnog aangesloten wil worden, moet nog veel meer betalen. Duits: ,,Dan hebben we het over 250 euro bovenop die 1500 euro, plus de daadwerkelijke aanlegkosten.”

Blij

Bewoners van het buitengebied zijn blij dat ze eindelijk worden aangesloten op de digitale snelweg. ,,Je kunt nu bijna niet gewoon deelnemen aan het internetverkeer. Als je tv aanstaat, kun je de rest van je devices wel uitzetten - want meerdere tegelijk kan de huidige bandbreedte niet aan. Vooral uploaden is een drama, net als zakelijke dingen binnen halen", zegt Peter Noordanus uit Exel.  Bewoner van het Zutphense buitengebied Herman Maalderink, beaamt dat: ,,Vooral voor ons boerenbedrijf is het nu lastig, dan is gebruikt van mobiel 4g-internet makkelijker. Privé gaat het nog nét, maar dat komt omdat de kinderen nog jong zijn. Nu zitten ze nog niet met zijn allen tegelijk op Wifi."

Zutphen