Volledig scherm
Het Dorpsfeest Warnsveld. (archieffoto) © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Voortbestaan Warnsveldse evenementen in gevaar

De Oranjevereniging en stichting Dorpsfeest Warnsveld slaan alarm over het aantal vrijwilligers bij beide organisaties. Het voortbestaan van Koningsdag en het Dorpsfeest is serieus in gevaar als zich niet meer vrijwilligers aandienen, waarschuwt Henk-Jan Hulleman, de voorzitter van de Oranjevereniging. 

Beide evenementen worden de laatste jaren goed bezocht, maar de druk op de organisaties neemt toe. De Warnsvelder ziet dat de groep vrijwilligers uit steeds dezelfde mensen bestaat, bovendien ligt vergrijzing op de loer. Daar bovenop stelt de gemeente steeds strengere eisen aan evenementen op bijvoorbeeld het gebied van veiligheid.

'Kaboutertjes'

Dit jaar lukt het de Warnsveldse publiekstrekkers nog net voldoende mensen op te trommelen als vrijwilliger, meldt Hulleman. Als er voor volgend jaar geen nieuwe mensen bij komen, kan het wel eens afgelopen zijn. ,,We zitten met de wonderbaarlijk situatie dat mensen allemaal vinden dat er dingen georganiseerd moeten worden en men tegelijk denkt dat de kaboutertjes het wel even zullen doen, zeg ik wel eens gekscherend.” Oudere vrijwilligers haken soms vanwege hun leeftijd of gezondheid af, terwijl jongeren moeilijk te porren zijn voor vrijwilligerswerk.

Kleedjesmarkt

De Warnsveldse kleedjesmarkt op Koningsdag in het oude dorp trekt jaarlijks veel bezoekers. Al in 2013 sloeg de organiserende oranjevereniging een keer over, mede als gevolg van aangescherpte gemeentelijke eisen. ,,Dat jaar hebben we gebruikt om een nieuwe organisatie op te bouwen, om aan alle regels te kunnen voldoen. Mensen hebben vaak geen idee wat er allemaal bij komt kijken, we hebben complete draaiboeken.” Sindsdien groeide het evenement flink door. ,,Hoe groter je wordt, hoe groter ook de uitdagingen worden.” Daarom trekken de beide organisaties nu alvast aan de bel. Hulleman:  ,,Als er niets gebeurt, hebben we volgend jaar een concreet probleem.”     

Zutphen