Volledig scherm
Het bestuur van Buddy to Buddy bij de start van het project met vlnr Elze Boshart,Willemijn Voorham,Maryam Farokhnya,Frank Ruijs,Marius Palsma,Ilonka de Haan,Amijn van Roon en Mari Plooij. © Ronny te Wechel

Voortbestaan Zutphens project Buddy to Buddy in gevaar

Het voortbestaan van het succesvolle Zutphense vluchtelingenproject Buddy to Buddy is in gevaar. De stichting krijgt vanwege de moeilijke financiële situatie van de gemeente Zutphen geen subsidie na 2019 en gaat daardoor hoogstwaarschijnlijk stoppen in Zutphen, meldt de gemeente.

 Voor 2019 wordt nog een bedrag van 55.000 euro verleend, maar subsidie voor de periode tot en met 2022 is geweigerd.

Vrijwilligers

Buddy to Buddy is een vrijwilligersinitiatief waarbij vluchtelingen worden gekoppeld aan Zutphenaren als buddy’s. Op die manier is het de bedoeling het sociale isolement van asielzoekers te doorbreken en de betrokkenheid van Zutphense inwoners bij de opvang van vluchtelingen te vergroten. Sinds de ingebruikname in 2016 van het asielzoekerscentrum aan de Voorsterallee in Zutphen werden via Buddy to Buddy 248 nieuwkomers gematcht. Inmiddels kreeg het initiatief ook al navolging in Breda en Utrecht.

Geen andere mogelijkheid

Ook het college ziet dat Buddy to Buddy integratie bevordert. Bovendien kan de gemeente door het besluit als onbetrouwbare partner worden gezien, stellen de bestuurders zelf. Toch wordt vanwege de financiële situatie van de gemeente geen andere mogelijkheid gezien. Door flinke tekorten in het sociaal domein moet tot en met 2021 in totaal 25 tot 30 miljoen euro bezuinigd worden op de gemeentelijke uitgaven in Zutphen, werd onlangs bekend. Het college vind het niet verantwoord om de subsidie te verstrekken voordat de gemeenteraad zich heeft gebogen over invulling van de bezuinigingen. De raad zou bij die gelegenheid eventueel kunnen besluiten alsnog een meerjarige subsidie te verstrekken.  

Zutphen