Volledig scherm
© Archieffoto

Vrije scholen Zutphen onder toezicht

ZUTPHEN De onderwijsinspectie handhaaft het verscherpt financieel toezicht op de vrije scholen in Zutphen. Dat is dinsdag bekend geworden.

Stichting De Vrije School Noord- en Oost-Nederland (VSNON) is het overkoepelend bestuur van basisscholen De Berkel, De IJssel, De Zwaan en voortgezet vrijeschoolonderwijs in Zutphen. VSNON staat sinds afgelopen zomer onder verscherpt financieel toezicht van de onderwijsinspectie. De reden daarvoor is de zorgelijke financiële situatie. Om de paar maanden bekijkt de onderwijsinspectie de financiële situatie opnieuw. De inspectie heeft nu besloten dat het verscherpt financieel toezicht op VSNON gehandhaafd blijft.

VSNON is door diverse oorzaken in de problemen gekomen. Tot en met 2011 werd er jaarlijks 'tonnen' meer uitgegeven dan dat er binnenkwam, vertelt de huidige bestuurder Lizzy Plaschek. Zij trad vorig jaar aan. Haar belangrijkste taak is om de toekomst van het vrije schoolonderwijs veilig te stellen. Plaschek zegt dat VSNON over 2012 'iets boven nul uitkomt'. Daarmee is VSNON er 'echt nog niet', aldus Plaschek. De reserves van VSNON - de spaarpot - zijn namelijk niet voldoende. Met een reeks maatregelen moet VSNON er weer bovenop komen. Zo wordt het aantal basisschoollocaties teruggebracht van drie naar twee. Het voortgezet onderwijs wordt samengebracht aan de Weerdslag.

Landelijk neemt het aantal besturen in het basis- en voortgezet onderwijs dat onder verscherpt financieel toezicht staat toe. Een half jaar geleden waren dat er nog twaalf; nu zijn dat er 26.

Zutphen