Volledig scherm
Vrijspraak voor voormalig OM-medewerker. © ANP XTRA

Vrijspraak voor voormalige medewerker OM in Zutphen

Een 55-jarige voormalig medewerker van het Openbaar Ministerie in Zutphen is vandaag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van ambtelijke omkoping.

Tegen de medewerker was 120 uur werkstraf en 1500 euro boete geëist. Volgens het OM heeft de Zutphenaar zich schuldig gemaakt aan het omkopen van een luitenant van de Marechaussee. De rechtbank zag geen enkel bewijs.

Trainingsbureau

De Zutphenaar was een medewerker van het OM. Hij had ook een eigen trainingsbureau dat opleidingen voor de Marechaussee verzorgde. Hij kocht een luitenant om, die bepaalde welke opleidingen de Marechaussee inkocht. Er kwam een tip binnen dat de twee mannen elkaar bevoordeelden.

Uit een groot onderzoek dat volgde, bleek dat de luitenant de Zutphenaar inlichtte over de hoogte van het budget van de Marechaussee. De luitenant kreeg zeven betalingen voor zogenaamde ontwikkelingswerkzaamheden. Volgens het OM bestaan die werkzaamheden niet. Dit is overduidelijke belangenverstrengeling, vond eerder de officier. 

Het OM woog in zijn eis mee dat de man ontslagen is en dat hij veel is kwijt geraakt.

  1. Chef-koks en de druk van Michelinsterren: ‘Daar moet je mee leren dealen’
    PREMIUM
    Video

    Chef-koks en de druk van Michelin­ster­ren: ‘Daar moet je mee leren dealen’

    Ineens trokken ze de stekker uit hun driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Jacob Jan Boerma en zijn vrouw Kim Veldman kiezen voor hun gezin en andere, nieuwe culinaire uitdagingen. Is het koken op dit niveau inderdaad zo’n dief van een privéleven en de druk van de Michelinster te groot? Chef-koks Peter Gast (voorheen ’t Schultenhues in Zutphen) en Michel van der Kroft (’t Nonnetje in Harderwijk) vertellen over hoe zij werk en privé in balans houden. Of niet konden.

Zutphen