Volledig scherm
Marijke van Haaren en Marja Schulenberg onthullen het beeld. © Frans Nikkels

Vrouw die duik wil nemen in de Berkel in Zutphen maakt tongen los

ZUTPHEN 'Afschuwelijk', zegt Pieter Keuzekamp. Het beeld van de baadster dat sinds maandag vlakbij de Berkelruïne in Zutphen staat valt bij hem niet in de smaak. De vrouw zit Keuzekamp, die onder meer trouwfoto's maakt, bovendien in de weg als hij op deze historische locatie trouwfoto's maakt.

Een beeld van de gezette zwemster is uitgegroeid tot beeldmerk van de Berkel en de Duits-Nederlandse samenwerking. Al langer staan in onder meer Duitsland dergelijke beelden. Maandag werden kunstwerken onthuld bij de Berkel in Zutphen, Almen, Lochem en Borculo. In Zutphen staat de baadster bij de brug vlakbij de Berkelruïne. Pieter Keuzekamp gruwt er van. ,,Het is niet wat wij in het straatbeeld van Zutphen willen zien. Het raakt kant noch wal. Wat moeten we met een vrouw in een badpak en met een badmuts op? Ik vind het afschuwelijk.'' Keuzekamp moet zich voortaan in allerlei bochten wringen om de gezette baadster buiten beeld te houden.

Jan Nieuwburg van de Fluisterbootschippers houdt zich op de vlakte. De vrouw zit de fluisterbootschippers in ieder geval niet in de weg, geeft hij aan. ,,De een zal het mooi vinden, de ander niet. Het is een kunstwerk. Maar wat is kunt? Daar kom je toch niet uit.''

Zutphen