Zutphen vergeleken met omliggende gemeenten. Veel sociale huurwoningen en gemiddeld gezien meer personen met ondersteuning.
Volledig scherm
PREMIUM
Zutphen vergeleken met omliggende gemeenten. Veel sociale huurwoningen en gemiddeld gezien meer personen met ondersteuning. © Anke Arts

Waarom heeft Zutphen het financieel gezien zoveel moeilijker dan andere gemeenten?

Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. Het is dit jaar het centrale woord op het stadhuis van Zutphen. Alle gemeenten in de regio hebben een opgave om de financiën op orde te krijgen, maar nergens is deze opgave zo groot als in Zutphen. Een gemeente waar het aantal mensen dat afhankelijk is van financiële steun veel hoger is dan in omliggende gemeenten.

Minder inwoners die in aanmerking komen voor bijstand of minimaregelingen en minder uren kinderopvang. De bezuinigingen van Zutphen zijn voor vele inwoners diep in de portemonnee te voelen. Vele regelingen slinken of zijn al geslonken, terwijl de gemeentebelastingen na dit jaar stijgen. Zutphen heeft een opgave om jaarlijks 13 miljoen euro te bezuinigen en daarbij kunnen Zutphenaren niet langer worden gespaard.

Zutphen