Wandelaarster uit Almen zonder geld op pad voor het goede doel
Bianca de Vries uit Almen vertrekt volgende week voor een wandeltocht door Nederland. Zonder bankpas, credit card of portemonnee.
Ze gaat op reis en ze neemt mee: ,,Een rugzak van 45 liter, twee sets kleding, een slaapzak, een luchtbedje toilet- en EHBO-spullen en regenkleding. Meer past er niet in. Alles bij elkaar 12 kilo.” Nog opvallender is wat ze niet meeneemt: haar portemonnee. Geen pinpas, geen muntgeld, geen cent. Volgende week vertrekt ze voor een rondwandeling door Nederland. Hoe lang die gaat duren? ,,Geen idee. Misschien ben ik na vier weken klaar, misschien na twee maanden. Ik doe alles op gevoel en intuïtie.”
Uit Apeldoorn
Bianca de Vries (49) komt uit Apeldoorn, maar woont nu in Almen, waar ze tijdelijk onderdak krijgt van een vrouw die haar daarmee in haar missie wil ondersteunen. De Vries had haar eigen coaching-bedrijf tot ze voelde dat het toch niet was wat ze wilde. ,,Er kriebelde nog iets anders van binnen.” Daarop gooide ze het roer finaal om: ze zegde de huur van haar woning op, verkocht de meubels en ging wandelen; zonder geld op zak. Ze had vijf maanden in gedachten, maar bleef steken op twee. ,,Mijn doel van Santiago de Compostela. Ik begon in Noord-Nederland en ben geëindigd in België. Toen waren de vragen beantwoord waarmee ik op weg was gegaan. Die antwoorden wilde ik eerst uitwerken. In Santiago kom ik ooit nog wel een keer - of niet, dat zal blijken. Of je je doel haalt is niet zo belangrijk, dat is maar een piketpaal. Het gaat erom wat er onderweg gebeurt. Om de mensen die je tegenkomt, de inzichten die je ontwikkelt.”
Wel bracht de tocht haar zoveel inspiratie dat ze nogmaals gaat. Dit keer bovendien voor een goed doel: de stichting Timeus, de visueel beperkte kinderen op Bali helpt.
Burn-out
,,Ik heb tweeëntwintig jaar op een kantoor gewerkt als commercieel medewerker binnendienst. Een burn-out maakte daar een einde aan. Ik ben daarna van alles gaan uitzoeken over m’n gedrag, over m’n leefpatronen. Ik wilde mezelf als het ware herzien. Heb opleidingen gedaan op energetisch vlak, ik ben heel erg van de visie dat alles om ons heen energie is - vanuit die visie handel ik.”
Reizen en schrijven waren altijd haar passies, zegt De Vries. Het was de hoogste tijd daaraan toe te geven. ,,En het werd me duidelijk dat ik veel heb met persoonlijke ontwikkeling.” Zo schrijft ze blogverhalen over haar belevenissen op reis. En vooral over de betekenis daarvan, zowel voor haarzelf, de reiziger, als voor al die mensen die haar slaapgelegenheid bieden, geld geven voor een kop koffie, een gesprek aangaan. Er ging een wereld voor haar open. Daarnaast uit haar schrijflust zich in verhalen voor kinderen. Waaronder: ‘het kind in mijzelf’, zoals ze zegt. ,,Ik weet hoe het is wanneer je als kind veel niet hebt gekregen van wat je nodig had om je te ontwikkelen - waardoor je je dromen niet kon waarmaken.” Maar het is daarvoor nooit te laat.
Low-budget
Hoe komt ze eigenlijk op het idee om zonder geld op pad te gaan? ,,Ik heb altijd low-budget gereisd. Je hebt bar weinig nodig om toch veel te ontvangen. Als je zonder geld op straat loopt, gaan deuren voor je open. Zeker in Nederland. Dat is al een groot verschil met België. In Nederland heb je in no time aanspraak, mensen stappen van hun fiets, stellen vragen, maken een praatje, nodigen je uit. In België lopen ze met een boog om je heen. Ik heb in restaurants gegeten, in hotels en b&b’s geslapen. Zonder dat ik hoefde te betalen. Het is bizar. Wat ik doe maakt blijkbaar veel los. Misschien is het omdat de mensen beseffen dat ik écht deze uitdaging ben aangegaan. Iets heb gedaan wat zij niet zouden durven.”
Volgens Bianca de Vries is het een aanrader: al je spullen wegdoen en zonder geld een reis beginnen. ,,Het geeft je leven een enorme diepgang: al die mooie gesprekken. Je komt op de goede plekken en ontmoet precies de goede mensen. Zo heb ik dat ervaren. Een veel rijker gevoel dan wanneer je een vette bankrekening hebt.”
Vrijwilligerswerk op Bali
De stichting Timeus maakt zich sterk voor het welzijn van visueel beperkte kinderen op Bali. Bianca de Vries is van plan volgend jaar zelf naar Bali te reisen om daar vrijwilligerswerk te doen. ,,En om te zien waar het geld naar toe gaat. Ik zet me liever in voor een klein project zoals dit dan voor een grote hulporganisatie.” Ze kwam op het idee dankzij de Almense die haar onderdak biedt. ,,Ze was op vakantie geweest met blinden en slechtzienden en hoorde van de stichting Timeus. Die mij extra aansprak omdat ze met kinderen werken.” De stichting opereert vanuit Tilburg. Die stad is volgende week het startpunt van de wandeling van Bianca de Vries door Nederland. Ze hoopt veel geld in te zamelen voor de stichting.
Zie voor meer info timeus.nl of pindat.com/reisblog/pelgrimskind (reisblog)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM7
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Duimpje op Facebook leidt tot ophef: Lochems raadslid beschuldigt ander lid van ‘racistische drek’
Het is hommeles in de Lochemse gemeenteraad. Raadslid Arjen Dieperink van Gemeentebelangen Lochem zegt aangifte te gaan doen tegen Calle Janssen, raadslid namens LochemGroen!. De reden: laatstgenoemde zou Dieperink publiekelijk aan de schandpaal hebben genageld, vanwege een duimpje op Facebook. ,,Hij is een grens overgegaan.” -
PREMIUM
Nieuw leven beginnen? Ga langs bij veerman Dirk, hij heeft zijn IJsselpont (nog steeds) te koop staan
Pontbaas Dirk Wijers heeft zijn veerpont en het veerrecht van het Bronkhorster veer inmiddels vijf jaar te koop staan. Er hebben zich het afgelopen jaar twee serieuze kandidaten gemeld, maar beiden haakten toch af. En dus vaart de oude pontbaas (71) gewoon weer heen en weer. Tot hij een overnamekandidaat heeft gevonden. ,,Je moet wel een beetje avontuurlijk zijn aangelegd, het is echt geen kantoorbaan” -
PREMIUM
Waarom Achterhoekse kerken niet zomaar verkocht mogen worden: 'Mensen zijn een beetje overdonderd’
Een museum, een concertzaal of misschien zelfs een zwembad. Veel Achterhoekse kerken krijgen de komende jaren een nieuwe bestemming. Denk daar goed over na voordat je een gebouw verkoopt, stelt Maud Arkesteijn. Want je kunt volgens de erfgoedhoeder uit Zutphen moeilijk terug. ,,Het is echt het centrum van de gemeenschap.’’ -
PREMIUM
Avior herstelt zich van beschamende nederlaag, WIK geeft teken van leven
Wat de verschillende landelijke spelende ploegen in de regio Deventer/Zutphen presteerden dit weekend, lees je hieronder.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM1932-2023
Cornelius Rogge (90) uit Hall overleden: ‘We noemden hem de Indiana Jones van de Nederlandse kunstwereld’
Kunstenaar Cornelius Rogge uit Hall is overleden, 90 jaar oud. Een van de meest prominente beeldhouwers van na de Tweede Wereldoorlog laat een scala aan werken na. Zo staat zijn Tentenproject in de tuin van het Kröller-Müller, zijn Armada in de Anningahof in Zwolle en exposeerde hij in de grote musea ter wereld.