Volledig scherm
PREMIUM
De Walther P99Q, het dienstwapen van de politie. Daarvan werden er vorig jaar 23 gestolen bij een kraak in Zutphen. © ROLF HENSEL

Wapenroof Zutphen: politie is 21 van de 23 pistolen nog altijd kwijt

Liefst 21 van de 23 politie-vuurwapens die vorig jaar bij een pand van justitie in Zutphen werden gestolen, zijn nog kwijt. Twee gestolen Walther-pistolen kwamen pas op 5 maart boven water bij invallen in woningen in Rotterdam en Den Haag die als safehouse fungeerden voor zware criminelen.

Vandaag staan Jereno R. (31) en Jasper K. (26) uit Ede voor de Zutphense rechtbank op verdenking van de inbraak en diefstal van de wapens. Beide verdachten ontkennen schuld.

De pistolen, Walthers P99Q, werden in juli 2018 gestolen bij een opzienbarende inbraak in het pand van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) in Zutphen. Die vervoert gedetineerden voor Justitie. Er werden onder meer 23 Walther-vuurwapens, zo’n 675 patronen, patroonhouders, 25 busjes pepperspray, handboeien en portofoons buitgemaakt. Bij de wapenroof in Zutphen hadden de daders volgens justitievakbond Juvox urenlang vrij spel, omdat het alarm van het Zutphense DV&O-pand was uitgeschakeld. Hoe dat kan is nog onbekend. 

Zutphen