Warnsveld houdt zijn warmterecord nog maar nét

video38,6 graden Celcius. Dat is het te kloppen record. Deze warmste temperatuur ooit in Nederland gemeten, werd op 23 augustus 1944 vastgesteld aan de Rijksstraatweg in Warnsveld. Donderdag kwam Arcen daar met 37,7 graden het dichtst bij in de buurt. 'Dat het record sneuvelt is zeker. Het is een kwestie van tijd', zeggen de bewoners van het pand waar de meting in het oorlogsjaar werd gedaan.

Er gaat geen zomer voorbij of het gezin van Eric van Binsbergen denkt aan het feit dat hun tuin ooit het warmste plekje van Nederland was.,,Vooral de kinderen vinden het heel leuk als Warnsveld weer genoemd wordt op de radio: Dat is onze tuin!". Van Binsbergen twijfelt er niet aan dat het record ooit verbroken wordt 'maar laten we hopen dat de 75 jaar volgemaakt wordt'.  Dat feit zou dan volgend jaar zomer gevierd kunnen worden. 

Thate heeft sinds kort een eigen plantsoen in Warnsveld. Niet zozeer voor zijn meteorologische werkzaamheden, maar vooral voor wat hij als huisarts voor de gemeenschap heeft gedaan.
Volledig scherm
Thate heeft sinds kort een eigen plantsoen in Warnsveld. Niet zozeer voor zijn meteorologische werkzaamheden, maar vooral voor wat hij als huisarts voor de gemeenschap heeft gedaan. © Sander Lindenburg

Van Binsbergen is evenals Jan Thate, die met zijn toentertijd door het KNMI geijkte weerstation  de recordwarmte vastlegde, huisarts. Hij woont nu 19 jaar in het pand, maar heeft nooit de behoefte gevoeld ook meteorologische waarnemingen te gaan doen. ,,Thate was een veelzijdig mens. Hij hield zich niet alleen met weer- en sterrenkunde bezig, maar was ook kunstzinnig. Het was allemaal een uitlaatklep voor zijn werk als huisarts."

Lees verder onder de foto.

Wederom werd het warm aan de Rijksstraatweg in Warnsveld.
Volledig scherm
Wederom werd het warm aan de Rijksstraatweg in Warnsveld. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Warm in de straat

Bij overbuurman Ton van Lieshout (73)  is het aan het begin van de middag al 35 graden achter het huis. 'Maar ja die hangt onder een afdakje en geeft soms ook 40 graden aan '. Van Lieshout kent oud-overbuurman Thate goed. 'Hij was onze huisarts'. Zelf heeft hij niet zo'n last van de warmte. In de kelders onder zijn woning heeft hij een imposant klederdracht en speelgoedmuseum gebouwd. Hij woont nu een halve eeuw  in de straat en heeft een boel zien veranderen. ,,De tuinen achter de huizen aan de overkant zijn door de komst van de rondweg gehalveerd. De tuin van Thate liep vroeger vrijwel tot aan de Berkel", zegt Van Lieshout. Dat hij vandaag in zijn museum is is toeval: ,,Ik ben lid van een dansgroep. We zouden vandaag een show in Beekbergen verzorgen, maar dat hebben we vanwege de hitte afgezegd. Dansen in zo'n warm kostuum, da's geen doen".

Lees verder onder de foto.

Overbuurman Ton van Lieshout.
Volledig scherm
Overbuurman Ton van Lieshout. © Sander Lindenburg

GGD kijkt naar alle volgende zomers

Op nog geen 100 meter van de roemruchte meetplek in Warnsveld zetelt het hoofdkantoor van de GGD Gelderland. Zouden ze daar ook veel merken van de warmte?,,Nee dat valt wel mee. Ze komen hier niet binnen met de kreet 'Ik heb het zo warm, help me!', zegt Marc van der Ploeg, arts maatschappij en gezondheid bij de GGD.,,We zijn wat dat betreft een andere koers gaan varen de laatste jaren. Er was eerst het bekritiseerde hitteplan, waarvan veel mensen zeiden 'moet de overheid zich hier ook al mee bemoeien?'. Nu beperken we ons tot gevraagde adviezen over evenementen in de zomer. Dus 'is het handig om nu een bijeenkomst met veteranen te hebben?' Of over gymles in een benauwde zaal".

Volgens Van der Ploeg is de GGD niet zozeer bezig met de zomer van 2018, maar eerder met alle zomers die er na komen.,,Samen met gemeenten en allerlei andere instanties zijn we bezig met het opstellen van de omgevingswet. Die gaat grote gevolgen hebben voor hoe we onze leefomgeving inrichten. Als GGD houden we daarbij rekening met de vergrijzing maar ook de hittestress van een wijk en de waterhuishouding. Vroeger bouwden we zo dat het water uit de stad verdween. Dat moet weer terugkomen. Minder stenen en meer groen, zodat er voldoende schaduwplekken zijn. Dat ligt ons zwaartepunt".

Lees verder onder de foto.

GGD Noord- Oost-Gelderland in Warnsveld.
Volledig scherm
GGD Noord- Oost-Gelderland in Warnsveld. © Sander Lindenburg

Hond uitlaten

Dat wordt onmiddellijk beaamd door Dinand Bröcker, die jaloersmakend lekker baddert in de Berkel.,,Ik moest de hond uitlaten en dat doe ik al drie uur", verexcusseert hij zich. Terwijl de hond opgewonden een weggeworpen tak nazwemt zegt hij:,,Dat hele gedoe met warmterecords zegt me niks. Ook niet met de droogte-records. Het gaat mij om de waterkwaliteit en ik weet wel dat het dan in ons land van belang is dat we zuinig zijn op onze bomen. Tel je zegeningen en geniet in de schaduw, zoals hier. Ach die records. Alles is zo relatief ".

Dinand met zijn hond in de Berkel.
Volledig scherm
Dinand met zijn hond in de Berkel. © Sander Lindenburg

Zutphen