Warnsveld is hitterecord na 75 jaar kwijt, het werd rond drie uur 38.8°C in Gilze-Rijen: 'Wat een drama’

VideoNederland heeft een nieuw hitterecord. In Gilze-Rijen is 38.8°C gemeten. Daarmee is Warnsveld na bijna 75 jaar het nationale hitterecord kwijt. Op 23 augustus 1944 liep bij huisarts Jan Thate het kwik op naar 38,6 graden Celsius in de tuin.

De hele dag liep de temperatuur in rap tempo op. Nog voor de middag was het in bijna het hele land al 30 graden of warmer. Even na 14.00 uur kwam de 38 gradengrens in zicht. Toen was het 37,9 graden op vliegbasis Gilze-Rijen. Noord-Brabant was de hele dag al koploper als het gaat om heetste plek van het land. 

‘Wat een drama!’

,,Wat een drama!”, is de eerste reactie van Monica Thate, de dochter van Jan Thate. ,,Het is verbroken”, roept ze door het huis. ,,Nouja, jammer maar helaas. We hadden er al rekening mee gehouden. Het is nu klaar, maar we hebben er in ieder geval veel plezier aan beleefd.”

Eerder op de middag in de tuin waar het record in 1944 is gevestigd liet ze al weten: ,,Hoe treurig ook als het gebeurt: de afgelopen 74 jaar nemen ze ons niet meer af. Mijn vader zou hebben gezegd: ‘potverdorie’. We blijven natuurlijk ontzettend trots op vader.”

De plek waar Warnsveld het record kwijtraakte
Volledig scherm
De plek waar Warnsveld het record kwijtraakte © Stefan Keukenkamp

Geen verrassing

Dat Warnsveld het record kwijtgeraakt is, komt niet als een verrassing. De hele week werd al gezinspeeld op een nieuw record. De vraag was vooral waar en wanneer de nieuwe hoogste temperatuur gemeten zou worden. Het mag de feestpret in Warnsveld niet drukken. Het feest rondom het 75-jarig bestaan van het hitterecord, ook al wordt dat net niet gehaald, gaat evengoed door.  

Ongekend lang record

Het record van Warnsveld heeft ongekend lang gestaan. Bijna nergens in Europa staat nog een hitterecord uit lang vervlogen tijden. Overigens heeft Nederland ook een kouderecord dat al sinds de oorlogsjaren staat. In 1942 werd het in Winterswijk -27,4 graden. Ter vergelijking: de gemiddelde diepvries in Nederland wordt ongeveer -18 graden. 

De record volgen elkaar in rap tempo op. Vlak na drie uur moest weerplaza de lijstjes aanscherpen en werd het 39.1 graden in Gilze-Rijen

Gaat het record eraan?
Volledig scherm
Gaat het record eraan? © Stefan Keukenkamp
  1. Corona-update | Drie doden in verpleeghuis Meppel, bungalowketen dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaartkisten
    VIDEO

    Corona-update | Drie doden in verpleeg­huis Meppel, bungalowke­ten dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaart­kis­ten

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag onder meer: het verhaal van de 99-jarige Herman uit Zutphen die zijn verjaardag volgende week gedwongen op een andere manier moet vieren. Daarnaast werden meerdere jongeren bekeurd in Dedemsvaart vanwege het negeren van het samenscholingsverbod. Tot slot werd SC Genemuiden getroffen door het overlijden van een clubicoon.

Zutphen