Warnsvelder wil samen met ons heel veel landbouwgrond opkopen
Hij was bedenker van de treintaxi, bestuurslid van scholen en manager van bedrijven, maar nu stort Warnsvelder Franke Remerie zich op landbouwgrond. Met de coöperatie Land van Ons wil hij 15 procent van alle grond van boeren opkopen om die weer natuurvriendelijk te gaan verbouwen. ,,Op de politiek wachten duurt te lang. Veel geld? Het is nog geen 5 procent van ons spaargeld.”
Dat de regering maar geen knopen doorhakt over het stikstofprobleem en in zijn ogen al tientallen jaren ook nauwelijks andere maatregelen nam om het milieu te sparen, was voor Remerie (62) de belangrijkste reden om in actie te komen. ,,Er wordt alleen maar gepraat. Er gebeurt niks. Dan kan ik drie dingen doen: in de politiek gaan, maar dat vind ik niks. Demonstreren helpt misschien een beetje, maar ons enorme kapitaal aanwenden om zelf het heft in handen te nemen, kan wel”, somt hij op.
Mensen voelen zich machteloos in de milieudiscussie. ,,Dat gevoel had ik zelf, ik wist niet wat ik er zelf aan kan doen of voelde me te klein om een verschil te maken. Door onze krachten te bundelen, kunnen we zelf grond aankopen en dat op een verantwoorde manier laten verbouwen.”
Weides zijn doods
Remerie woont zelf inmiddels ruim een kwart eeuw vlakbij Warnsveld en zag het buitengebied enorm veranderen. ,,De weides zijn doods geworden, strak geknipt gras zonder enig leven. Bloemen, vogels en insecten zijn allemaal verdwenen, maar ook schimmels en bacteriën die we niet zien, maar waar we de mens nog geen tien minuten zonder zou kunnen. Dat moet terug.”
Daarom richtte hij drie maanden geleden Land van Ons op. Zijn club telt nu bijna tweeduizend leden die minimaal twintig euro inbrengen bij de aankoop van een stuk grond. ,,En voorlopig maximaal 2000 euro, want we zijn geen beleggingsfonds. Mensen die denken hier snel veel te kunnen verdienen, adviseer ik hun geld ergens anders in te steken.”
Vast in een stramien
Het zijn uiteindelijk boeren die de biodiversiteit op het land óók graag terug zien keren, die de aangekochte gronden van Land van Ons moeten gaan onderhouden. ,,Veel van die boeren zitten nu vast in een stramien van schulden bij de bank, verkeerde bedrijfsadviezen en foute keuzen die in het verleden zijn gemaakt. Als ze de grond niet hoeven aan te kopen, hebben ze veel meer ruimte om die niet te intensief te gebruiken. Omdat ze er geen geld in steken, kunnen ze met veel minder koeien of gewassen per vierkante meter rondkomen.”
Zijn coöperatie heeft inmiddels 25 potentiële stukken grond beoordeeld en daar zeven serieuze eerste aankoop-kandidaten uit gekozen. De leden van de coöperatie beslissen binnen nu en twee weken samen welk van die zeven stukken grond de eerste aankoop wordt. ,,Nee, alle zeven aankopen is nu te veel van het goede. We zijn pas net begonnen. De eerste aankoop moet ook een soort uithangbord worden, waardoor we snel meer leden hopen te krijgen.”
Veel geld in huis en tuin
Uiteindelijk wil Land van Ons 15 procent van alle landbouwgrond in Nederland aankopen en ‘verbouwen’ tot natuurrijke gebieden. Daar is een bedrag van 18 miljard euro mee gemoeid. ,,We hebben samen 350 miljard op onze spaarrekeningen staan. We steken heel veel geld in ons huis en onze tuin, maar alles daarbuiten laten we aan de overheid over en die doet niks.”
Het doel van Land van Ons is om in tien jaar tijd die 15 procent, zo'n 300.000 hectare, aan te kopen. Dat kost 200 euro per jaar per Nederlander, dus 2000 euro in tien jaar. ,,En het is geen donatie, zoals bij natuurorganisaties. Je krijgt er wat voor terug en de grond blijft in ons bezit. Dan gaat zo'n bedrag eigenlijk nergens over.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM6
Dit bekende Brummense ‘kasteel’ is voor miljoenen verkocht aan horecareus: ‘Het ging niet meer’
41 kamers, een restaurant, meerdere bars en lounges, een wijnkelder, terrassen, conferentie- en feestzalen en een 9-holes golfbaan. Het Brummense kasteel Engelenburg is gerust een exclusieve locatie te noemen en zelfs bij het koningshuis in trek. Toch doet Anton de Lange uit Zutphen (72), al 35 jaar eigenaar van het landhuis, zijn ‘levenswerk’ nu van de hand. ,,Heb me eigenlijk altijd voorgenomen het niet te verkopen.” -
Zutphenaren kunnen met vragen over het OV terecht tijdens inloopspreekuur in de bibliotheek
Voor mensen die liever niet in de auto stappen - bijvoorbeeld wanneer het schemerig is - biedt het openbaar vervoer mogelijk uitkomst. Zutphenaren met vragen over het OV kunnen op vrijdag 27 januari terecht in de Bibliotheek Zutphen. -
PREMIUM4
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
6
Voorbijganger helpt dronken man in Eefde (die daarna een misdrijf pleegt)
Wie goed doet, goed ontmoet. Dat dit niet altijd opgaat, ondervond een man in Eefde afgelopen zondagmiddag. Bij het voorbijgaan van een langs de Flierderweg geparkeerde auto zag hij in de berm – tussen een aantal flessen drank – een man liggen. Hij hielp hem op de been... en kon vervolgens niet verhinderen hoe de man doodleuk achter het stuur kroop en wegreed. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
PREMIUMinterview
Hoe laat waarnemend burgemeester rust terugkeren op stadhuis Zutphen? ‘Zelf ervaringsdeskundige’
-
PREMIUM2
Voorst heeft meeste onbewoonde woningen van Gelderland: Hoe kan dat in tijden van woningnood?
Één op de zestien woningen was op 1 januari 2022 onbewoond in de gemeente Voorst. Voorst is daarmee de koploper van alle Gelderse gemeenten. Het zijn in tijden van woningnood verbazende cijfers. De lokale woningcorporatie, makelaars en de gemeente tasten echter in het duister over de oorsprong van de cijfers. ,,Dit kan niet kloppen. Het is mij een raadsel hoe ze hieraan komen.”