Weekendtips: genieten van hulpdiensten en bokbier

VideoLiefhebbers van 112-voertuigen komen zaterdag in Vaassen aan hun trekken tijdens de open dag van de plaatselijke brandweer en een internationale verzamelbeurs. Maar er is nog veel meer te doen in onze regio. Zo is het aan het begin van de herfst natuurlijk weer tijd voor de introductie van het door velen geliefde bokbier. In Zutphen is zondag de optocht terug op het programma van de jaarlijkse Bokbierdag.

Internationale 112-beurs - In Vaassen wordt zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur de internationale 112-verzamelbeurs gehouden, in combinatie met de open dag van de Vaassense brandweer. Er zijn doorlopend demonstraties door hulpdiensten die gevolgd kunnen worden vanaf een tribune, voertuigen rijden in optocht of kunnen rustig worden bezichtigd. In de brandweerkazerne is een grote verzamelbeurs met stands uit binnen- en buitenland met helmen, emblemen, modelbouw en nog veel meer. 

Tekst loopt door onder foto

Volledig scherm
© anp

Luttekestraat eigentijds - 'Luttekestraat eigentijds en eigenwijs met een culinaire twist' is de lange naam voor een vast niet langdradige zaterdagmiddag vol mode en tongstrelende versnaperingen. Op het Grote Kerkplein verrijzen zaterdag 6 oktober een heuse catwalk en tentjes met lekkere hapjes en drankjes, waar de ondernemers van de Luttekestraat, het Grote Kerkplein, Blijmarkt en Kamperstraat zich presenteren op grote shows die beginnen om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. Tussen de shows door lopen de modellen op drie verschillende plekken over een loper tussen het publiek in de buurt van hun eigen modezaak. Voor kinderen is er een suikerspin en schminken. 

Havenkwartier Bruist - Ondernemers en bewoners van het Havenkwartier in Deventer openen zaterdag en zondag tussen 10.00 en 17.00 uur hun deuren, voor elkaar en voor bezoekers. Er zijn gratis workshops, zoals keramiek maar ook in het aloude hoelahoepen, pop-up-winkeltjes en een huiskamercafé waar bijvoorbeeld boerenlinzensoep verkrijgbaar is. Havenkwartier Bruist moet zorgen voor extra verbinding tussen bewoners, ondernemers en bezoekers. De entree is gratis. 

Nationale Bokbierdag - Als gevolg van werkzaamheden aan de IJsselkade maar ook om financieel weer 'een bodempje te leggen' ging de grote nostalgische optocht tijdens de Nationale Bokbierdag vorig jaar niet door. Maar op zondag 7 oktober is deze grote publiekstrekker terug van weggeweest, met tientallen bijzondere deelnemers waar onder natuurlijk de nostalgische bierwagens. De stoet vertrekt om 13.00 uur vanaf de Hanzehal richting het stadscentrum. Op de Groen-, Hout- en Zaadmarkt, het 's Gravenhof en de Schupstoel staan tentjes met een twintigtal verschillende bokbieren. 

Atelierroute - Maar liefst 36 kunstenaars, verdeeld over 27 locaties doen dit weekeinde mee aan de Atelierroute Steenwijkerland. Voor het tiende jaar op rij zijn ateliers en werkplaatsen van kunstschilders, keramisten, beeldhouwers, edelsmeden, een textielbewerker, illustrator en glazenier open voor publiek. Beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur.

IJssellinie - De verdedigingswerken van de IJssellinie op landgoed De Haere bij Olst zijn zaterdag 6 oktober voor het laatst dit seizoen open. Daarna moeten belangstellenden wachten tot de eerste open dag van 2019, op de eerste zaterdag in maart. 

Zutphen