Volledig scherm
De binnenstad van Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

'Wel oor voor horeca in de Zutphense binnenstad, niet voor bewoners'

Meerdere bewonersvertegenwoordigingen uit de Zutphense binnenstad voelen zich niet tot nauwelijks gehoord bij de totstandkoming van een nieuwe horecavisie. Ze hebben de gemeente Zutphen daarom laten weten uit het proces te stappen dat moet leiden tot het nieuwe beleid.

In een brief die is verstuurd aan het Zutphense college van burgemeester en wethouders laten de bewonersvertegenwoordigingen weten dat hun opvattingen over onder meer leefbaarheid in de binnenstad nauwelijks zijn meegewogen in een concept-visie die onlangs met hen is gedeeld. Daarom distantiëren zij zich nu van het proces dat wordt geleid door Van Spronsen & Partners, een adviesbureau dat door de gemeente is ingehuurd.

Een meer bruisende binnenstad

De nieuwe horecavisie moet meer maatwerk bieden over wat wel en niet mag in het Zutphense centrum. Daarbij is één van de gedachten dat regelgeving minder in beton wordt gegoten. Dat moet leiden tot meer mogelijkheden voor horecabedrijven en een meer bruisende binnenstad. Het bestaande horecabeleid dateert uit 2002 en was volgens horecaondernemers en het college toe aan herziening. 

Concept -horecavisie

De brief is ondertekend door bewoners van de Nieuwstadsbuurt, bewonersvereniging Oude Bornhof, bewonersvertegenwoordiging IJsselcentrum en Platform Zaadmarkt Zutphen. Guido Verschoor van Van Spronsen & Partners benadrukt dat dat tot op heden enkel een concept-horecavisie bestaat: ,,Er is nog niets besloten. Dat de bewoners dit aangeven is jammer en hun goed recht, maar er zijn ook partijen die wel tevreden zijn over het voorliggende document."

Volgens een woordvoerder van de gemeente Zutphen worden de bewonersvertegenwoordigingen nog uitgenodigd voor een nieuw gesprek. Dat zal nog zijn voordat het een college een besluit neemt over het plan.

  1. Voorst haalt opgelucht adem: straatverlichting langs Rijksstraatweg doet het (deels) weer
    Update

    Voorst haalt opgelucht adem: straatver­lich­ting langs Rijks­straat­weg doet het (deels) weer

    Inwoners van Voorst maakten zich de afgelopen periode zorgen over de veiligheid op de Rijksstraatweg. Wekenlang werkte de straatverlichting langs een gedeelte van de drukbereden provinciale weg niet. Dit betekende dat ook het zebrapad bij de nieuwe Coop niet verlicht was. De provincie meldde woensdagmiddag dat een aannemer het probleem heeft opgelost en dat de straatverlichting weer zou moeten werken. Maar dat bleek niet overal het geval.

Zutphen