Volledig scherm

Werkstraf geëist voor bizar ongeval veerpont

BRONCKHORST/BRUMMEN - Van werknemers in het Openbaar Vervoer mogen burgers uiterste zorgvuldigheid en voorzichtigheid verwachten. Als onervaren pontbaas op het Bronkhorsterveer had M.D.(55) uit Steenderen daarom, vond de Zutphense officier van justitie P. de Boer, vorig jaar september nóg beter moeten opletten, toen hij met vele oldtimers aan boord van Bronkhorst naar Brummen wilde oversteken.


Al tientallen keren had D. die dag als oproepkracht dezelfde handelingen bij het wegvaren verricht. Toen hij ditmaal de klep optrok werd de kabel van de pont door de enorme zuigkracht van een net gepasseerd binnenschip echter gelift en bleef aan de 'Aspali' hangen. Er ontstond paniek aan boord ('Wanneer zinken we' riep een vrouw) en de kabel trok zó strak dat het veer scheef hing. Het had veel slechter kunnen aflopen als de kabel niet was losgeschoten. Anders was de pont nóg verder stroomopwaarts meegesleurd, constateerde aanklager De Boer.

Jelle de Vries (8) uit Ede had hierdoor echter juist de grote pech dat hij op de wal ernstig gewond raakte door de losgeschoten (hulp)kabel. Het ventje werd hierdoor, onder de ogen van zijn moeder, een meter de lucht ingeslingerd, maakte een salto en belandde met zwaar beenletsel weer op de oever.

De (nu ex)veerbaas berouwvol: "Achteraf een inschattingsfout van mij. Het is gebeurd door een samenloop van omstandigheden en stress doordat het zo druk was. 't Is me gewoon overkomen. Ik heb er nachten wakker van gelegen." D. heeft ook al meermalen contact gehad met de jongen, die alweer voetbalt.

Officier De Boer eiste, mede als signaal naar de samenleving, een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur met een proeftijd van twee jaar. Raadsman D.P.Kant bestreed dat zijn cliënt sterk verwijtbaar moet worden toegerekend. De stuurloze pont had bovendien geen water gemaakt en uit de stukken is nergens gebleken dat er sprake was van levensgevaar. Volgens Kant had het OM de zijns inziens fout/overtreding beter met een boete kunnen afdoen, in plaats van de zaak van de politierechter naar de meervoudige kamer te verwijzen.

Uitspraak 12 december.

Zutphen