Het Isendoorn College in Warnsveld. Leerlingen van deze school behaalden een tweede plek bij de jaarlijkse KNAW Onderwijsprijs.
Volledig scherm
Het Isendoorn College in Warnsveld. Leerlingen van deze school behaalden een tweede plek bij de jaarlijkse KNAW Onderwijsprijs. © Eigen foto

Werkstuk Isendoorn-leerlingen Warnsveld in de prijzen

Imre Lokhorst en Floriaan Troost van het Isendoorn college in Warnsveld zijn bij de KNAW Onderwijsprijs in de prijzen gevallen met hun profielwerkstuk in de categorie economie en maatschappij.

 Zij werden dinsdagmiddag in Amsterdam tweede in deze categorie.  Zij hebben zich gericht op de grootste Aziatische sloppenwijk: Dharavi in het Indiase Mumbai. 

Huizen

Ze ontwierpen door de bewoners zelf te bouwen huizen van onder meer bamboe en plastic afval. De scholieren hielden bij hun ontwerp rekening met de economische, sociale en klimatologische omstandigheden. Het prototype is gebouwd en er is contact met een lokale ontwikkelingsorganisatie om hun plan in praktijk te brengen. Hun werkstuk is in het Engels.

Indrukwekkend

In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden de prijzen uitgereikt aan de 12 beste vwo-profielwerkstukken van Nederland. Het is het elfde jaar dat de KNAW  ( de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) deze prijzen uitreikt. De 323 inzendingen van 153 scholen waren opnieuw van ‘een indrukwekkend hoog niveau’, stelde de jury. Van elk profiel (cultuur en maatschappij, economie en maatschappij, natuur en gezondheid en natuur en techniek)  zijn drie werkstukken genomineerd. De jury bestond per profiel uit vier wetenschappers die gelieerd zijn aan de KNAW.

Studiebeurs

 De eerste prijs bestaat uit een studiebeurs voor het eerste collegejaar ter waarde van 2000 euro. De tweede prijs is goed voor 1500 euro en winnaars van een derde prijs ontvangen 1000 euro. Ook de docenten die het werkstuk hebben begeleid, krijgen een prijs en de school van de leerling krijgt een plaquette. Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW graag  het wetenschappelijk denken in het voortgezet onderwijs stimuleren.

Zutphen