Volledig scherm
Het Isendoorn College in Warnsveld. Leerlingen van deze school behaalden een tweede plek bij de jaarlijkse KNAW Onderwijsprijs. © Eigen foto

Werkstuk Isendoorn-leerlingen Warnsveld in de prijzen

Imre Lokhorst en Floriaan Troost van het Isendoorn college in Warnsveld zijn bij de KNAW Onderwijsprijs in de prijzen gevallen met hun profielwerkstuk in de categorie economie en maatschappij.

 Zij werden dinsdagmiddag in Amsterdam tweede in deze categorie.  Zij hebben zich gericht op de grootste Aziatische sloppenwijk: Dharavi in het Indiase Mumbai. 

Huizen

Ze ontwierpen door de bewoners zelf te bouwen huizen van onder meer bamboe en plastic afval. De scholieren hielden bij hun ontwerp rekening met de economische, sociale en klimatologische omstandigheden. Het prototype is gebouwd en er is contact met een lokale ontwikkelingsorganisatie om hun plan in praktijk te brengen. Hun werkstuk is in het Engels.

Indrukwekkend

In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden de prijzen uitgereikt aan de 12 beste vwo-profielwerkstukken van Nederland. Het is het elfde jaar dat de KNAW  ( de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) deze prijzen uitreikt. De 323 inzendingen van 153 scholen waren opnieuw van ‘een indrukwekkend hoog niveau’, stelde de jury. Van elk profiel (cultuur en maatschappij, economie en maatschappij, natuur en gezondheid en natuur en techniek)  zijn drie werkstukken genomineerd. De jury bestond per profiel uit vier wetenschappers die gelieerd zijn aan de KNAW.

Studiebeurs

 De eerste prijs bestaat uit een studiebeurs voor het eerste collegejaar ter waarde van 2000 euro. De tweede prijs is goed voor 1500 euro en winnaars van een derde prijs ontvangen 1000 euro. Ook de docenten die het werkstuk hebben begeleid, krijgen een prijs en de school van de leerling krijgt een plaquette. Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW graag  het wetenschappelijk denken in het voortgezet onderwijs stimuleren.

 1. Zutphen móét kiezen: sloopkogel door Theater Hanzehof of een miljoenenstrop
  poll

  Zutphen móét kiezen: sloopkogel door Theater Hanzehof of een miljoenen­strop

  De sloopkogel door Theater Hanzehof óf een noodzakelijke miljoenenrenovatie met grote financiële gevolgen. De gemeenteraad van Zutphen staat volgende maand voor een moeilijke beslissing. Kiest Zutphen ervoor om het theater te laten bestaan, dan zal dat ten koste gaan van andere voorzieningen of organisaties die op dit moment subsidie krijgen. Geld voor de zo’n 10 miljoen euro kostende renovatie is er immers niet.
 2. Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’
  PREMIUM

  Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’

  De Zutphense Wendy Marsman vond op 3 augustus 2011 haar dode 2-jarige zoontje Lennart. Hij lag op zijn kamer, in zijn bedje. Doodsoorzaak: onbekend. Het label: wiegendood. Wendy's eerste reactie: opluchting. Zie je wel, ik ben niet gek. Want ze wist het vanaf Lennarts geboorte bijna zeker: dit kind blijft niet lang bij ons. ,,Dat was een heel sterk gevoel, niet op feiten gebaseerd. Een soort intuïtie.’’ Op 8 december verschijnt Wendy's boek De Laatste Kus.

Zutphen