Wie betaalt opruimen scheepswrakken in Zutphense Marshaven? Het antwoord komt over een week of zes
Zutphen zit met een forse onbetaalde rekening voor het opruimen van twee scheepswrakken in de Marshaven in 2017. Wie gaat de 100.000 euro betalen? Het antwoord komt over een week of zes van de Raad van State.
Delen per e-mail
De gemeente Zutphen ging vrijdag bij de Raad van State in hoger beroep. Tegenpartij is Rob Schuurman, eigenaar van de gezonken schepen die in april 2017 door de gemeente van de havenbodem werden gelicht. ,,Betalen?'', reageerde Schuurman na de zitting. ,,Ik wil zelf van de gemeente een schadevergoeding van 350.000 euro.'' Schuurman heeft tot dusver de beste papieren. De gemeente verloor vorig jaar de rechtszaak bij de rechtbank Gelderland over de kosten voor het opruimen van de wrakken.
Brij
De zaak heeft een lange voorgeschiedenis en is een behoorlijke juridische brij geworden. De Raad van State moet kortgezegd uitzoeken of de gemeente Zutphen bevoegd was de wrakken te bergen. Anders kan de gemeente de kosten niet verhalen en moet Zutphen het geld zelf ophoesten. Cruciaal is welke wet in dit geval van toepassing is op de Marshaven. Is dat de Wrakkenwet, de Waterwet of de Scheepvaartverkeerswet?
Wrakkenwet
In het geval van de Wrakkenwet was de gemeente bevoegd. Die is dan ook van toepassing, zegt advocaat A. van Zwieten de Blom namens de gemeente. Schuurmans advocaat N. Smit vindt niet verrassend dat de andere wetten van toepassing zijn en dan is Rijkswaterstaat bevoegd. Maar die heeft geen kosten gemaakt. ,,Wij zijn bevoegd voor dat deel van de haven'', vindt de gemeente. ,,Rijkswaterstaat heeft dat zelf tegen ons gezegd.'' Volgens advocaat Smit was het echter slechts een ambtenaar van Rijkswaterstaat die dat heeft gezegd. ,,Ze hangen alles op aan de mededeling van die ambtenaar'', zei Smit.
De uitspraak van de Raad van State gaat alleen over de bevoegdheid van de gemeente. De uitspraak is echter cruciaal of het bedrag voor rekening komt van de gemeente of niet.
Verder in het nieuws
-
Tussenweg moet oplossing bieden in conflict om geliefd wandelpad in Zutphen
-
PREMIUM
Eeuwenoude piano’s die in Zutphen stonden, blijven in de omgeving te zien en horen
Liefhebbers van de klassieke piano's die tot voorheen in Zutphen te horen en te zien waren, kunnen hun hart ophalen. Het Geelvinck Museum is in onderhandeling om een pand in de omgeving te betrekken en het museum te heropenen. -
Zutphense kapster Cher (20) wint prestigieuze Young Intercoiffure Award
De jonge Zutphense kapster Cher van Hardeveld heeft een prestigieuze prijs in de wacht gesleept. De 20-jarige Cher is winnaar van de Young Intercoiffure Award, die wordt gezien als een aansprekend eerbetoon in de kapperswereld. -
PREMIUM
Broers Grasmeijers stoppen met muziekzaak NR. 2 in Vorden
Het doek valt na vijf jaar voor NR. 2 Guitars in Vorden. De broers Piet en Jan Grasmeijer hebben het fabriekspand aan de Industrieweg verkocht aan het bedrijf Kranen Kerstpakketten uit Doetinchem, dat op 3 januari 2020 zijn intrek neemt in Vorden. NR. 2 werd in korte tijd een muzikaal begrip in de Achterhoek. -
Jouw regionieuws Gemist? Zelfrijdende trein op de Hanzelijn en Emmeloord telt een nieuwe miljonair
Ben je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws te volgen? Dit was het nieuws van woensdag 11 december.
-
Oproep Wat staat er al decennialang, ieder jaar weer, bij jouw familie op het kerstmenu?
-
PREMIUM
Nationale monumentenorganisaties strijden voor behoud van voormalig Meisjesvakschool in Zutphen
Twee grote landelijke monumentenorganisaties verzoeken de gemeente Zutphen om de voormalige Meisjesvakschool aan te wijzen tot een gemeentelijk monument. Dan zou het niet meer mogelijk zijn om het gebouw te slopen. -
Kinderen mogen toch de straat op om kerstbomen in te zamelen in Brummen
Er komt toch een kerstboominzameling in de gemeente Brummen. Na meerdere klachten van inwoners hebben burgemeester en wethouders besloten de bezuinigingsmaatregel terug te draaien.