Bewoners van de wijk Waterkwartier voor het wijkcentrum Waterkracht.
Volledig scherm
Bewoners van de wijk Waterkwartier voor het wijkcentrum Waterkracht. © Archieffoto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Wijk Waterkwartier en de binnenstad krijgen voorrang bij nieuwe investeringen in Zutphen

De binnenstad en de wijk Waterkwartier krijgen de komende jaren voorrang van de gemeente Zutphen. Zutphen heeft besloten in de bezuinigingsopgave die staat te wachten wel te investeren in beide wijken, die daarmee voorrang krijgen op andere Zutphense wijken.

De prioriteit voor de binnenstad en Waterkwartier zijn een gevolg van de miljoenenbezuiniging van Zutphen. Zutphen moet een structureel tekort van 16 miljoen euro wegwerken. Burgemeester en wethouders zien daarom de noodzaak om bij investeringen in de komende jaren te focussen op de twee wijken.

,,We willen inzetten op de wijk Waterkwartier omdat in deze wijk een concentratie van problemen plaatsvindt’’, liet wethouder Mathijs ten Broeke tijdens de bespreking van de voorjaarsnota, een tussentijds overzicht van het lopende begrotingsjaar, weten. Tegelijkertijd besprak de gemeenteraad het voorstel van burgemeester en wethouders om focus te gaan leggen op een gering aantal speerpunten. Werkgelegenheid, duurzaamheid en dus de wijk Waterkwartier en de binnenstad. Waterkwartier is de grootste woonwijk van Zutphen. 

Achterstellen

,,We willen geen andere wijken achterstellen. Daar hoeft niemand bang voor  te zijn. Qua huidig gemeentebeleid gaan we niet kiezen in de wijken. In de wijk Waterkwartier is de grootste vooruitgang mogelijk’’, aldus Ten Broeke. ,,De ervaring die we daar opdoen kunnen we erna ook gebruiken in andere wijken.’’

Burgemeester en wethouders stellen dat er in Waterkwartier meer werk is dan gedacht wordt. De vanzelfsprekendheid van een betaalde baan wil Zutphen in de wijk vergroten. Als betaald werk niet haalbaar is wil Zutphen deelname via dagbesteding stimuleren. In Waterkwartier verwacht Zutphen zo de speerpunten werkgelegenheid en duurzaamheid, waarvoor Zutphen onder meer in gesprek is met woonbedrijf Ieder1, te kunnen combineren. 

Binnenstad

De binnenstad verdient volgens Zutphen aandacht omdat de binnenstad veel arbeidsplaatsen oplevert. Na de zorg is de binnenstad voor Zutphenaren de grootste werkgever. Daarnaast ziet Zutphen een grote kans om te verduurzamen. Zowel op het gebied van vastgoed als op vervoer. 

De focus op Waterkwartier werd niet door de hele raad gesteund. ,,Nadrukkelijke focus op Waterkwartier is ongewenst. Ook andere wijken, als De Hoven, verdienen de aandacht’’, deelde Rick Verschure namens Burgerbelang Zutphen Warnsveld onder meer mee. ,,De focus op twee wijken is geld verspillen omdat je de opgedane ervaring niet overal oppakt’’, vulde Yvonne ten Holder (D66) aan. ,,We moeten inwoners uitleggen dat we de andere wijken niet vergeten. Nee, Waterkwartier is juist onze proeftuin’’, reageerde Hein Brunsveld namens CDA.

  1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
    PREMIUM

    Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

    De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”

Zutphen