Volledig scherm
© Cees Baars

'Wilde zwijnen maken wel vaker een uitstapje richting Overijssel'

ZUTPHEN - Treinverkeer tussen Zutphen en Deventer lag dinsdag enige tijd stil vanwege een aanrijding met een wild zwijn. Niets bijzonders, zou je denken. Ware het niet dat die zoogdiersoort in principe niet voorkomt aan de oostzijde van de IJssel.

Bij treinvervoerder NS zijn ze desondanks stellig: "Het ging echt om een wild zwijn", zegt woordvoerder Eric Trinthamer. Van de leefgebieden van het dier is hij niet op de hoogte, geeft hij toe. "Het enige wat ik erover kan zeggen is dat aanrijdingen met die dieren soms voorkomen."

Mensengrenzen
Bij Staatsbosbeheer wordt niet vreemd opgekeken van een verdwaald wild zwijn. Woordvoerder Imke Boerma zegt dat de soort vaker op reis gaat: "In principe zijn voor wilde zwijnen officiële leefgebieden ingericht. Dat zijn de Veluwe, Meerlebroek en nationaal park de Meinweg. Het gaat hierbij om grenzen die door mensen zijn getrokken. Een dier trekt zich daar natuurlijk weinig van aan. En zo kan het dus voorkomen dat wilde zwijnen de Veluwe wel eens verlaten." Hoe het dier tussen Zutphen en Deventer terecht is gekomen, blijft vooralsnog een raadsel. Bekend is dat wilde zwijnen goed kunnen zwemmen. Boerma: "In Overijssel zijn in het verleden overigens wel vaker wilde zwijnen gespot."

Nulstand
Voor wilde zwijnen geldt dat buiten de leefgebieden een nulstand wordt nagestreefd. Dit betekent dat de soort in andere gebieden niet mag voorkomen. En dus mag worden afgeschoten. "Hiermee wordt geprobeerd om bijvoorbeeld schade aan landbouw te voorkomen", zegt Boerma. Het dier dat dinsdag werd aangereden, heeft het niet overleefd.

Zutphen