Volledig scherm
De al jaren droogstaande Wilhelminafontein (hier op archiefbeeld) in Zutphen gaat in de toekomst weer water spuiten. Zoveel lijkt zeker. De vraag blijft: waar? © Archief

Wilhelminafontein gaat weer water spuiten, alleen waar is niet bekend

Met een aarzelend lachje verliet Theo Engelen (82) maandagavond het oude stadhuis van Zutphen. Hij was er niet voor het eerst om te pleiten voor een betere plek voor de al jaren droogstaande Wilhelminafontein. ,,Er lijkt eindelijk wat schot in de zaak te zitten", stelde hij na afloop voorzichtig vast.

Engelen, oud-ondernemer en voormalig raadslid in Zutphen, maakt zich al jaren hard voor het oude waterwerk. Hij noemt het eeuwig zonde dat de fontein is 'weggemoffeld' op een lapje groen nabij de Bourgonjetoren in het Zutphense centrum. Als het aan hem ligt, dan wordt de springbron teruggeplaatst op de Houtmarkt, daar waar sinds de jaren negentig een moderne fontein staat met drie zuilen waarlangs water naar beneden stroomt - maar ook en volgens Engelen vooral de oorspronkelijke plek van de uit 1899 daterende Wilhelminafontein. 

Benefietconcerten

Aan de aanwezige raads- en forumleden maakte Engelen nogmaals duidelijk dat de ooit door inwoners van de stad geschonken fontein beter zou verdienen. ,,Het is mijn laatste wens voor de binnenstad", gaf hij aan, wijzend op zijn leeftijd en afnemende gezondheid. ,,Er zijn honderden mensen die steun hebben betuigd aan het idee de fontein weer zijn oude plek terug te geven. Mogelijk kunnen we het benodigde geld hier voor ophalen met benefietconcerten. Daarover zijn al gesprekken gaande."

Quote

Het is mijn laatste wens voor de binnenstad

Theo Engelen, oud-ondernemer en voormalig raadslid
Volledig scherm
Engelen bij de droogstaande Wilhelminafontein. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Wethouder René Sueters gaf namens het college van burgemeester en wethouders aan dat er momenteel wordt gezocht naar een geschikte locatie voor de Wilhelminafontein. Eind dit jaar moet het onderzoek waarbij verschillende locaties worden bekeken zijn afgerond. Sueters: ,,Ook wij als college vinden dat de fontein een goede plek verdient. Een mogelijke locatie zou bijvoorbeeld bij de jachthaven langs het Vispoortplein kunnen zijn. Maar er zijn meer plekken denkbaar. Daar komen we eind dit jaar mee terug."

De Wilhelminafontein stond maandag op de politieke agenda van de Zutphense gemeenteraad vanwege een eerder ingediende motie van het CDA en ChristenUnie. In die motie wordt het college opgeroepen op om een andere, betere plek voor de springbron te zoeken. Met de mededeling van de wethouder, lijkt die motie nu overbodig. Toch hield CDA'er Hein Brunsveld, de indiener van de motie, nog een slag om de arm: ,,Vertrouwen is goed, maar een aangenomen motie is beter."

Geschenk aan de stad

Vanuit de andere fracties werd positief op zowel de mededeling van het college als de motie gereageerd. Al lijkt er geen politieke meerderheid voor herplaatsing van de Wilhelminafontein op de houtmarkt. Daar was Engelen wat teleurgesteld over, liet hij na de vergadering weten. ,,Dat is de eigenlijke plek. Inwoners van Zutphen hebben lang geleden hier veel geld voor betaald. Daar mag best wel wat meer besef over bestaan."

Zutphen