Volledig scherm

Yad-Vashem-onderscheiding voor Van der Vegte

ZUTPHEN - Van de ongeveer 500 Joden die in Zutphen voor de Tweede Wereldoorlog woonden bleven er slechts vijftig in leven. Tien daarvan vonden onderdak bij de familie Van der Vegte.

G.J. van der Vegte (aan het begin van de oorlog loco-burgemeester en gemeenteraadslid voor de SDAP) werd in 1944 als gijzelaar overgebracht naar kamp Vught. Hier werd hij zes weken lang mishandeld en ondervraagd. Ten gevolge van de verwondingen overleed hij in 1947. Mevrouw van der Vegte nam in 1990 nog samen met haar twee kinderen de Yad-Vashem-onderscheiding in ontvangst. Deze onderscheiding wordt door Israël uitgereikt aan niet-Joden die Joden tijdens de oorlog helpen.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

Zutphen