Volledig scherm
Joël Alfarez was een graag geziene gast bij zijn voetbalclub Helios, waar hij zong achter de bar. Hij verdiende daarmee de bijnaam ' de donkere Hazes' © foto Eigen foto

Zaak Alfarez: Verdachten wijzen met vinger naar elkaar

ZUTPHEN - Wie stak Joël Alfarez neer op oudejaarsdag vorig jaar in Zutphen? Het blijkt lastiger dan gedacht om een antwoord te vinden op die vraag. In de aanloop naar de rechtszaak tegen de twee verdachten was het alleen Jamal A. die een boekje open deed en Abdi H. beschuldigde van de steekpartij. Maar in de rechtbank dinsdag kaatste H. die bal terug. Niet hij, maar A. zou Alfarez hebben gedood.

Alfarez werd op 31 december 2015 op een verlaten parkeerplaats op het Zutphense bedrijventerrein De Revelhorst neergestoken. Later die dag overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Abdi H. kende Alfarez vanuit de coffeeshop in Deventer.

Volgens H. dacht de Deventenaar dat hij door H. achtervolgd werd. Om de ruzie die daarop ontstond, spraken beide heren af op een parkeerplaats in Zutphen. Met een fatale afloop, blijkt later. ,,We hadden slechts ruzie over de achtervolging, maar ik reed gewoon naar huis, wat de zelfde route was. Ik voelde me wel schuldig. Door mij was Jamal A. bij hem gekomen. Zonder dat was hij nooit neergestoken.''

Confrontatie
Verdachte Jamal A. (21) deed tijdens de verhoren als enige zijn verhaal over het incident. Volgens A. en zijn advocaat was het medeverdachte Abdi H. (26) die Alfarez doodstak op oudejaarsdag. Hij zelf zou slechts uit de auto zijn gekomen om zijn vriend te helpen tijdens de confrontatie met Alfarez. ,,Dat ik de dader zou zijn, klopt niet. Het klopt wel dat ik aanwezig was bij het incident'', vertelt Abdi H. dinsdag in de rechtbank.

Tanden
Dat tijdens de confrontatie over en weer klappen vielen, werd niet ontkend door beide partijen. Zo zou H. een kopstoot hebben gekregen van Alfarez. ,,Mijn tanden zitten nog steeds los.'' Vast staat wel dat de klappen die A. uitdeelde aan de Deventenaar, niet hebben geleid tot het overlijden van Alfarez, die een graag geziene vrijwilliger was bij voetbalclub Helios en bekend stond als 'de zingende barman'. Toch klopt dat verhaal volgens H. niet helemaal. Volgens hem zou het juist A. zijn die op Alfarez instak. In de auto zou hij tegen H. hebben gezegd: ,,I stabbed him, I stabbed him. I did this for you.'' Familie en vrienden hoopten dinsdag meer duidelijkheid te krijgen over het motief van H. en A. Ondanks de verklaringen van beide heren, is er nog geen antwoord op die vraag. Het blijft onduidelijk wat er precies gebeurd is op die bewuste oudejaarsdag. Op 28 maart zal de zaak opnieuw inhoudelijk worden behandeld.

Tweets by BKlaassen

Zutphen