Volledig scherm
Agenten Sietse Brouwer en Mike Ravesteijn hopen op de ogen en oren van sportieve burgers. © Ronny te Wechel

Zo kunnen hardlopers en wielrenners de politie in Zutphen helpen

ZUTPHEN - Sporters in Zutphen, Lochem, Brummen en Voorst kunnen helpen misdrijven te voorkomen of op te lossen. Tenminste, dat hoopt de politie te bereiken door deze groep in te schakelen als extra ogen en oren.

Nu de dagen korter worden en de temperatuur zakt, zijn er minder mensen op straat. En juist in deze tijd - 'de donkere dagen' - zijn er traditioneel meer inbraken. Die twee trends schuren: het zou juist handig zijn als er meer sociale controle op straat is als de 'r' in de maand zit. Vandaar dat de politie in de IJsselstreek (de genoemde gemeenten) op zoek ging naar een groep die wél veel buiten komt.

Sporters
Alle mensen die buiten hardlopen, fietsen of onderweg zijn om op een bepaalde locatie te gaan sporten, vormen samen een flinke groep. Agenten Sietse Brouwer en Mike Ravesteijn hopen die groep met een speciale 'politie-bidon' aan te spreken. Sporters kennen hun eigen omgeving vaak goed en het zal hen dus snel opvallen als er iets gebeurt wat afwijkend is - en mogelijk verdacht.

Open dag
De bidons worden om te beginnen weggeven tijdens een open dag in het trainingscentrum van de politie in Zutphen, op zaterdag 12 november. Van 10 tot 15 uur zijn daar diverse activiteiten. Zo is er een hindernisbaan voor kinderen en vertelt het team forensische opsporing over het bijzondere werk dat zij doen. Voormalig topschaatser Stefan Groothuis geeft trainingstips (wie mee wil doen, doet er goed aan in sportkleding te komen). Het trainingscentrum staat aan de Zonnehorst 1.

Zutphen