Zo richt Zutphen terrein vol stacaravans in om vluchtelingen Oekraïne op te vangen: ‘Alles erop en eraan’

videoVan riolering en elektriciteit aanleggen tot het plaatsen van een wasserij en het inrichten van stacaravans. Op het braakliggende terrein in de Zutphense wijk Leesten is nog een hoop werk te verzetten voor er daadwerkelijk vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen kunnen worden. Toch verwacht Zutphen er met een week de eerste Oekraïners te kunnen ontvangen. ,,Hier kunnen ze hopelijk weer tot rust komen.’’

 1. Opa van schrijfster Lieke Noorman sjoemelde in Zutphen met geld van de bank: ‘Maar hij was geen kille oplichter’
  PREMIUM

  Opa Lieke Noorman sjoemelde in Zutphen met geld van de bank: ‘Maar hij was geen kille oplichter’

  Aan het paradijselijke leven van de familie Lawerman aan de Jacob Damsingel in Zutphen kwam in 1932 een abrupt einde. Vader Foppe werd opgepakt vanwege financieel gesjoemel bij de toenmalige Spaarbank aan de Schupstoel én geldelijk gerommel bij de Bond tegen Drankmisbruik, de Volksbond. Foppe Lawerman verdween voor anderhalf jaar achter de tralies, de fraaie woning aan de Jacob Damsingel werd verzegeld en de inboedel werd verkocht.
 2. Steeds meer struikelstenen in de regio, maar toch nog honderden te gaan: ‘Het is een enorme klus’
  PREMIUM

  Steeds meer struikel­ste­nen in de regio, maar toch nog honderden te gaan: ‘Het is een enorme klus’

  Overal in de regio worden de bekende stolpersteine gelegd. Kleine struikelstenen met de namen van, bijvoorbeeld Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog erop. Ze liggen voor de huizen waar ze woonden voordat de nazi's ze afvoerden en vermoordden. Stichtingen uit de hele regio zetten zich al jaren in om al die mensen een naam te geven, maar lukt dat wel en is dat project eigenlijk ooit wel af?

Zutphen