Theater Hanzehof in Zutphen. Om het theater te behouden voor de Hanzestad is een miljoenenrenovatie nodig. Of die er komt is nog de vraag.
Volledig scherm
Theater Hanzehof in Zutphen. Om het theater te behouden voor de Hanzestad is een miljoenenrenovatie nodig. Of die er komt is nog de vraag. © Archieffoto Arjan Gotink

Zonder duidelijkheid waar miljoenen vandaan moeten komen komt er geen renovatie van Theater Hanzehof

De miljoenenrenovatie van Theater Hanzehof is nog alles behalve een uitgemaakte zaak. Want waar tovert wethouder Mathijs ten Broeke de benodigde miljoenen vandaan? Zonder een onderbouwd plan komt er geen renovatie van het Zutphense theater.

Een eenmalige investering van bijna 10 miljoen euro en een jaarlijkse subsidieverhoging van een miljoen euro. Om de Hanzehof in Zutphen te behouden is er een miljoeneninjectie nodig. Een onderbouwd plan waar dit geld vandaan moet komen heeft wethouder Mathijs ten Broeke nog niet. 

Tot onvrede van de gemeenteraad, bleek maandagavond. Terwijl de wethouder op zoek was naar steun om verder te gaan met de plannen voor renovatie, werd hij teruggestuurd met de opdracht om eerst een financiële onderbouwing neer te leggen. De keuze tussen de sloopkogel of een miljoeneninvestering werd daarmee vooruitgeschoven.

Hoe bij elkaar sprokkelen?

,,Als we voldoende geld hadden, dan was de keuze snel gemaakt. Dat geld hebben we alleen niet. We hadden verwacht dat de wethouder met meer informatie zou komen, hoe hij dit geld bijvoorbeeld bij elkaar gaat sprokkelen’’, sprak Yvonne ten Holder (D66), gesteund door de voltallige gemeenteraad, duidelijke taal.

Als het aan wethouder Ten Broeke ligt, wordt het zalen- en vergadercentrum van de Hanzehof gesloopt. De buitensociëteit wordt dan in oude staat hersteld met een volwaardige entree en de theaterzaal blijft behouden.

‘Onderbouwing is drijfzand’

,,We vinden het de moeite waard om te investeren in de Hanzehof. De kosten zijn alleen hoog en geld is er niet. Het lijkt ons goed om te temporiseren’’, zei Gijs Peteroff (VVD). ,,De subsidie voor de Hanzehof moet omhoog, maar de financiële onderbouwing is gebaseerd op drijfzand’’, vulde Rick Verschure namens Burgerbelang aan.

De subsidieverhoging van meer dan 900.000 euro is bij een groot deel van de gemeenteraad een heikel punt. Nu ontvangt de Hanzehof 1,2 miljoen euro per jaar. Om de toekomst te garanderen moet dit volgens wethouder Ten Broeke worden verhoogd naar 2,1 miljoen euro. ,,De lasten van de Hanzehof moeten omlaag. Wij stemmen absoluut niet in met een verhoging van 900.000 euro per jaar’’, gaf André Oldenkamp van ChristenUnie de wethouder alvast mee.

Coalitiepartij SP deed daar nog een schepje bovenop. ,,Laten we de subsidie stopzetten en dit geld gebruiken om het zwembad financieel gezond te maken en een buitenbad met een glijbaan aan te leggen’’, zei Ellis Müller.

Haast geboden

Om de miljoenenrenovatie van Theater Hanzehof te bewerkstelligen, is er haast geboden voor wethouder Ten Broeke om die miljoenen ook daadwerkelijk te vinden. ,,We kunnen niet temporiseren tot in het oneindige’’, bekende hij. De huidige staat van het complex laat al te wensen over. We kunnen niet te lang vooruitschuiven. Het is duidelijk dat er meer informatie nodig is. Daar had ik al rekening mee gehouden.’’

Theater Hanzehof in Zutphen. Om het theater te behouden voor de Hanzestad is een miljoenenrenovatie nodig. Of die er komt is nog de vraag.
Volledig scherm
Theater Hanzehof in Zutphen. Om het theater te behouden voor de Hanzestad is een miljoenenrenovatie nodig. Of die er komt is nog de vraag. © Archieffoto Arjan Gotink

Zutphen