Volledig scherm
Het nepwapen dat de zoon van de familie Volkers won op de kermis van Zutphen © Patrick Volkers

Zoon komt terug van kermis in Zutphen met nepwapen, ouders schrikken zich rot

De dertienjarige zoon van Patrick en Hanneke Volkers kwam wel met een heel echt lijkend speelgoedpistool thuis na de kermis in Zutphen. Vader Patrick vraagt zich op Facebook af dit soort speelgoed wel toegestaan is. ,,Ik vind dat dit soort dingen in deze tijd niet meer als prijs gegeven mogen worden. Of ben ik nu een hele ouderwetse vader?’’

Volgens de politie is dat laatste zeker niet het geval. Politiewoordvoerder Marloes Ballast benadrukt dat er risico's aan verbonden zijn wanneer een persoon in de openbare ruimte rondloopt met een speelgoedwapen dat niet van echt is te onderscheiden.   

Getrokken wapens

,,Op het moment dat wij een melding krijgen dat iemand met een vuurwapen loopt en wij kunnen niet meteen zien of het echt of nep is, zullen we die persoon altijd behandelen alsof het een echt wapen is. Dan nemen we geen enkel risico en kan het zijn dat onze collega's met getrokken wapens optreden.’’

Er zijn overigens twee gradaties in nepvuurwapens. Er zijn speelgoedwapens zonder een Europese goedkeuring en die zijn volledig illegaal. Het in bezit hebben van zo'n exemplaar is een misdrijf en kan een persoon maandenlange celstraf opleveren, of een geldboete die kan oplopen tot meer dan 20.000 euro. 

Hoge boete

De andere soort speelgoedwapens, ook moeilijk van echt te onderscheiden maar wel goedgekeurd in de EU, mogen burgers bezitten. Maar het is ook verboden om met die nepwapens op straat te lopen. De straf op deze overtreding is ook hoog, met een boete die duizenden euro’s kan kosten. 

De familie Volkers heeft het speelgoedpistool inmiddels bij de politie afgeleverd. 

  1. Nieuwe naam gezamenlijk orkest Overijssel en Gelderland kost 73.000 euro: ‘Ongehoord’
    PREMIUM

    Nieuwe naam gezamen­lijk orkest Overijssel en Gelderland kost 73.000 euro: ‘Ongehoord’

    Er was een flink geldbedrag nodig om tot een nieuwe naam te komen voor het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten. Die twee gingen in september dit jaar samen verder onder de naam ‘Phion, orkest van Gelderland & Overijssel’. Hoeveel deze naamswijziging had gekost, werd niet naar buiten gebracht. Maar na vragen van de PVV-fractie aan het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel is er nu toch duidelijkheid. Het prijskaartje: 73.000 euro.

Zutphen