Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Zutphen gaat ondergronds brengen hoogspanningslijnen onderzoeken

De gemeente Zutphen gaat samen met netbeheerder TenneT onderzoeken of het haalbaar is de drie kilometer lange hoogspanningskabels bij Warnsveld ondergronds te brengen (verkabeling). Ook worden de kosten in kaart gebracht. 

De gemeenteraad stemde maandagavond unaniem voor zo'n onderzoek, nadat D66 daar samen met andere partijen een voorstel toe indiende. Daarmee gaven zij gehoor aan de brandbrief van belangengroep Stichting Zutphen Warnsveld Hoogspanningsvrij (SZWH), die de gemeente opriep om 'met spoed een haalbaarheidsonderzoek te laten uitvoeren' naar verkabeling. De SZWH is ongerust en bezorgd vanwege de gezondheidsrisico's die aan een bovengrondse hoogspanningslijn kleven. Zo is er een verhoogd risico op kinderleukemie.

Kosten

De nieuwe wet Energie Transitie was een aanleiding voor de motie. Die wet biedt meer ruimte voor verkabeling. De wet voorziet in minder verkabelingskosten voor gemeenten en provincies. Minister Wiebes heeft toegezegd dat het rijk bij gemeenten met meer dan 30.000 inwoners 80 procent van de kosten vergoedt. Gemeenten en provincies betalen samen de overige 20 procent, maar als dat hoger uitvalt dan 975.000 euro per kilometer, betaalt het rijk de extra kosten. Vanaf 2014 vergoedde het rijk 75 procent en moesten gemeenten 25 procent ophoesten.

Zutphen