Volledig scherm
Belangstellenden bij het asielzoekerscentrum Zutphen. © Johannes Rutgers

Zutphen groeit weer, dankzij asielzoekers

ZUTPHEN - Het aantal inwoners van de gemeente Zutphen neemt weer toe. Het derde kwartaal werd afgesloten met een bevolkingsgroei van 253 inwoners, vooral dankzij de opening van een asielzoekerscentrum. Zutphen telt volgens de meest actuele cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) 47.231 inwoners.

Begin dit jaar stonden nog 46.997 mensen als inwoner van Zutphen ingeschreven. In zowel het eerste als het tweede kwartaal nam dit aantal iets af (-18), maar in het derde kwartaal volgde dus een forse toename. Vooral de maand augustus springt eruit: toen werden in Zutphen in totaal 446 nieuwe inwoners ingeschreven, afgezet tegen het aantal overledenen en vertrekkers een vermeerdering van 184 inwoners.

De voorlopige bevolkingsgroei volgt na jaren van krimp. Dat laatste is vooral veroorzaakt door een vertrekoverschot: meer mensen verlieten de gemeente de voorgaande jaren dan het aantal dat zich er vestigde. Vooral in 2014 ging het hard: toen daalde het aantal inwoners van Zutphen met maar liefst 362 inwoners, deels omdat in dat jaar ook beduidend minder baby's werden geboren dan dat er mensen dood gingen, een zogenoemd sterfteoverschot.

De reden van de bevolkingstoename is vrij evident: in juli opende aan de Voorsterallee in de Zutphense wijk Noordveen een groot asielzoekerscentrum de deuren. Hier wordt plek geboden aan in eerste instantie 759 vluchtelingen. Tijdens de zomermaanden was volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de organisatie die het opvangcentrum exploiteert, sprake van een 'geleidelijke instroom'.

Zutphen