Volledig scherm
Duurzaamheidscomplex De Kaardebol in Zutphen vanuit de lucht gezien. Foto Persbureau Hissink. © RONALD HISSINK

Zutphen investeert in toekomst Kaardebol

Er moet wat gebeuren met het voormalig duurzaamheidscentrum de Kaardebol. Daarom gaat de gemeente Zutphen 160.000 euro investeren in de ontwikkeling ervan. 

Het ging de Kaardebol de afgelopen jaren niet voor de wind. Tot tweemaal toe moesten de hoofdhuurders, Atelier3D en Driekant Buiten BV, hun activiteiten staken omdat er te weinig inkomsten waren. Cambio Buurtbeheer, een onderdeel van afvalbedrijf Circulus-Berkel, heeft nu een exploitatieplan opgesteld voor het voormalige duurzaamheidscentrum. De organisatie wil vooral een gezamenlijke visie creëren. Samen met de gemeente Zutphen en de gebruikers van de Kaardebol wordt daar nu aan gewerkt. 

Cambio ziet volop mogelijkheden voor de toekomst van het terrein. Zo zou Erve Eme een buitenmuseum kunnen worden van het historisch museum Hof van Heeckeren, en kan de Vlindertuin een Europese Vlindertuin worden. Die lijkt namelijk de status te krijgen van officiële dierentuin. 

Fysieke aanpassingen

Maar voordat het geëxploiteerd kan worden, zijn er fysieke aanpassingen nodig. Om horeca een volwaardige plek te geven moet een goede keuken worden geïnstalleerd. Bovendien heeft het gebouw een groot aantal vierkante meters, maar is de indeling niet overal geschikt voor verhuur. Daarvoor is een interne verbouwing nodig. 

Daarbij is het terrein te weinig toegankelijk voor mindervalide bezoekers. De gebruikers willen ingangen creëren en een natuurlijke doorloop naar het park. Ook moet er een speeltuin komen.

Poffertjescorner

Er is interesse van verschillende ondernemers om zich te vestigen op het terrein. Horecaondernemer DelicaTessa, bijvoorbeeld, die bijzondere combinaties maakt met groenten. En 3D-zorg wil haar dienstenpakket uitbreiden met bijvoorbeeld een poffertjescorner op het terrein zelf. Ook een stadscamping, werkplaatsen en een openluchttheater behoren tot de mogelijkheden. Cambio is verder in gesprek met een aantal nieuwe huurders.

De opbouwfase gaat minimaal 1,5 jaar in beslag gaan nemen. Het streven is om bij de start van de lente in 2018 voor het publiek open te gaan met horeca en speeltuin. 

Zutphen