Han Mooiman is opgelucht dat de gemeente Zutphen gehoor geeft aan de petitie die hij met buurtbewoners indiende tegen enorme overlast van boompluis in de zomer.
Volledig scherm
PREMIUM
Han Mooiman is opgelucht dat de gemeente Zutphen gehoor geeft aan de petitie die hij met buurtbewoners indiende tegen enorme overlast van boompluis in de zomer. © Arjan Gotink

Zutphen kapt bomen vanwege pluisoverlast: ‘Alsof we in een sneeuwbui zaten’

Zutphen gaat acht Canadese populieren kappen aan De Oprijlaan. De flink uit de kluiten gewassen bomen produceren gigantische pluiswolken in de zomer, waar buurtbewoners veel overlast van ervaren. De gemeente plant zestien bomen terug op de plekken waar gekapt wordt.

 1. Het lukte Levy (19) niet naar school te gaan, maar dankzij de ‘thuiszittersklas’ doet hij nu examen
  PREMIUM

  Het lukte Levy (19) niet naar school te gaan, maar dankzij de ‘thuiszit­ters­klas’ doet hij nu examen

  Kinderen die vanwege psychische problemen of trauma’s niet naar school gaan, maar wel leerplichtig zijn. Nederland telt er zo’n 12.000. De 19-jarige Levy was een van hen. Totdat hij in de ‘Thuiszittersklas’ van docent Martin Schravesande (45) in Brummen kwam. Hij raakte weer gemotiveerd voor school en doet dit jaar eindexamen havo. ,,Zonder deze school was dat een stuk moeizamer gegaan.”
 2. Winkeliers gaan zaterdag massaal open en steeds meer burgemeesters knijpen oogje toe
  PREMIUM
  49

  Winkeliers gaan zaterdag massaal open en steeds meer burgemees­ters knijpen oogje toe

  Burgemeesters in steeds meer gemeenten kondigen aan dat zij zaterdag niet zullen handhaven als winkeliers de deuren openen, ook als dat (nog) niet mag. Zo zijn er onder andere plannen in Zwolle, Apeldoorn en Deventer. Het kabinet beslist vrijdag over een versoepeling van de lockdown. Maar winkeliers zeggen dat zij de regels zaterdag aan hun laars zullen lappen als het land nog langer op slot moet blijven.
 3. Zutphen trekt meer dan drie ton uit om cello-opleiding op hbo-niveau op te zetten: ‘Effect op de hele stad’
  PREMIUM
  9

  Zutphen trekt meer dan drie ton uit om cel­lo-opleiding op hbo-ni­veau op te zetten: ‘Effect op de hele stad’

  Zutphen als internationale hoofdstad van de cello. Om Zutphen op de kaart te zetten op cellogebied trekt de gemeente flink de portemonnee. CelloWercken ontvangt, verdeeld over drie jaar, meer dan 3,5 ton om de organisatie te professionaliseren. De stichting zit achter het tweejaarlijkse Cello Festival en wil een hoogwaardige academie op (post)hbo-niveau opzetten. ,,Die opleiding vormt dan de voedingsbodem voor het Cello Festival.’’

Zutphen