Volledig scherm
Projecten die wél zijn of worden gebouwd © impressies: Iris advies (links) en Heijmans (rechts)

Zutphen moet op rem trappen bij huizenbouw

ZUTPHEN - In de gemeente Zutphen mogen de komende jaren minder huizen worden gebouwd dan voorheen. Dat is afgesproken in nieuwe regionale woningbouwafspraken. De bijstelling raakt de gemeente in de portemonnee: Zutphen verwacht een verlies van 1,8 miljoen euro, doordat een deel van Noorderhaven pas jaren later kan worden uitgevoerd.

Tot en met 2024 mogen in Zutphen nog 1.100 nieuwe woningen worden gebouwd, zo is nu besloten. In vorige afspraken, daterend uit 2011, was een maximum van 1.375 huizen tot en met 2019 overeengekomen.

Leesten-Oost en Helbergen
De nieuwe afspraken betekenen echter niet dat Zutphen massaal projecten moet schrappen: de afgelopen jaren is al een aantal plannen van omvang gewijzigd, onder meer voor het gebied Leesten-Oost en Helbergen, waardoor daar in de toekomst minder woningen verrijzen. De financiële gevolgen hiervan zijn al eerder in het huishoudboekje van de gemeente verwerkt, onder meer door afwaardering van gronden.

Noorderhaven
Voor het gebied Noorderhaven, een woonbuurt in opbouw achter het Zutphense NS-station, geldt dat hier de mogelijke bouw van 185 woningen wordt doorgeschoven tot na 2024. Dit gaat de gemeente naar verwachting 1,8 miljoen euro kosten, vanwege de vertraging. De Zutphense wethouder Coby Pennings zegt dat 'er alles aan wordt gedaan om dit verwachte verlies te beperken'. Hoe de gemeente dit wil doen, kan zij echter niet duidelijk maken: "Daar kijken we nog naar".

Stedendriehoek
Door de regio Stedendriehoek zijn nieuwe woningbouwafspraken gemaakt op basis van prognoses van de provincie Gelderland. De provincie heeft eerder in kaart laten brengen wat de behoeften zijn op het gebied van woningbouw. In de regio Stedendriehoek (de gemeente Deventer telt in dit geval niet mee) mogen tot en met 2024 7.640 nieuwe woningen worden gebouwd.

Zutphen