Volledig scherm
Alexander Bruijnes serveerde in zijn kledingzaak John & Nina Mode aan de Turfstraat in Zutphen glaasjes wijn. Eerder opende hij al een sappenbar in zijn zaak. © Photographer: Patrick van Gemert

Zutphen staat blurring oogluikend toe

In Zutphen knijpt de gemeente voortaan een oogje toe als het gaat over mengvormen tussen detailhandel en horeca - ook wel blurring genoemd. Burgemeester Annemieke Vermeulen heeft besloten dat voorlopig niet actief wordt gehandhaafd op de branchevervaging.

Het besluit om blurren te gedogen volgt na een experiment in 34 gemeenten. Zutphen was er daar één van. Een jaar lang werd de strikte functiescheiding op grond van de Drank- en Horecawet ietwat losgelaten. Een aantal ondernemers profiteerde hiervan. In Zutphen serveerde bijvoorbeeld een lokale chocolatier wijn en bier uit de regio, als nevenactiviteit. Een restaurant bood op zondag vers afgebakken brood en taarten aan.

Vervolg

Volgens burgemeester Vermeulen zijn de ervaringen van de proef positief. ,,We hebben gemerkt dat winkelgebieden opleven en ondernemers meer vrijheid voelen - net zoals dat ook in andere gemeenten is ervaren. In die zin geven we het experiment een vervolg door niet actief te handhaven en blurren tot op zekere hoogte te gedogen. We vertrouwen erop dat ondernemers goed met de geboden extra vrijheid omgaan. Gedurende het experiment hebben zich geen misstanden voorgedaan."

Quote

We zijn niet de enige gemeente die dit van plan is.

Annemieke Vermeulen, burgemeester

De huidige Drank- en Horecawet laat het eigenlijk niet toe dat er mengvormen tussen detailhandel en horeca bestaan. Veel gemeenten worstelen met die situatie. Sinds 2013 moeten zij verplicht toezien op de naleving van de landelijk bepaalde wet, maar ze vinden de regels te rigide en de strafmaat te hoog. Burgemeester Vermeulen noemt het gedogen 'bestuurlijk ondeugend', temeer omdat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eerder nog zei dat dit in strijd is met de wet. ,,We zijn echter niet de enige gemeente die dit van plan is."

Tegenstanders

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit al langer voor een aangepaste Drank- en Horecawet. De VNG ziet liever dat gemeenten zelf kunnen bepalen of blurring is toegestaan. Tegenstanders van blurring zijn er ook. Onder hen Koninklijke Horeca Nederland. Die ziet het als een 'gevaarlijke ontwikkeling om overal alcohol te laten verkopen of schenken'. Burgemeester Vermeulen is niet bang voor handhavingsverzoeken. ,,Laat ze maar komen. Wij hebben vertrouwen. De wetgeving loopt achter, daarom regelen we het zelf."

Zutphen