Volledig scherm
Inwoners van Eefde maken zich zorgen de komst van drie nieuwe windmolens. De boodschap die eerder dit jaar op een leegstaande boerderij langs de N348 werd gekalkt spreekt voor zich. © Archieffoto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Zutphen verkiest nieuwe windmolens boven belangen inwoners Eefde-West

updateDe komst van drie nieuwe windmolens tussen Zutphen en Eefde is een grote stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad van Zutphen is akkoord met het bestemmingsplan dat de komst van drie windmolens van 185 meter mogelijk moet maken.

Het waterschap en IJsselwind kunnen verder met de plannen voor drie windmolens langs het Twentekanaal. Onder toeziend oog van vele omwonenden, uit met name Eefde-West, in het stadhuis van Zutphen ging de gemeenteraad van Zutphen na een stevig debat akkoord met het bestemmingsplan.

,,Meedogenloos’’, uitte een omwonende uit Eefde-West luidkeels haar frustratie na de stemming over bestemmingsplan. Een opwelling die de gevoeligheid van het besluit perfect weergaf. Frustratie die vele voor het bestemmingsplan stemmende partijen erkenden. Het belang van duurzame energie weegt volgens hen alleen zwaarder dan het belang van de Eefdenaren. ,, Ik begrijp dat het voor aantal mensen, zeker in de buurt van de toekomstige windmolens, niet prettig is. Dat zou ik wellicht zelf ook zo vinden. Anderzijds ben ik raadslid en moet ik soms lastige beslissingen nemen’’, draaide Marieke Schriks er namens de VVD niet omheen. De VVD stemde samen met PvdA, GroenLinks, D66 en SP voor het bestemmingsplan dat de komst van de drie windmolens mogelijk moet maken.

Burgerbelang, CDA, ChristenUnie en BewustZW spraken zich met stevige woorden uit tegen het bestemmingsplan. ,,Deze windmolens maken meer kapot dan dat ze opleveren’’, concludeerde Martijn Siemes namens Burgerbelang. ,,Het plaatsen van windmolens bij Eefde-West kost meer energie dan dat het oplevert’’, vervolgde Hein Brunsveld namens CDA. 

Eefde voelt zich benadeeld

De initiatiefnemers van het plan zijn het Waterschap Rijn en IJssel en IJsselwind, een samenwerking van vier burger-energiecoöperaties uit Zutphen, Lochem, Brummen en Voorst. Zij willen al jaren drie windmolens neerzetten op Zutphens grondgebied langs het Twentekanaal, tegen Eefde aan.

Het college van burgemeester en wethouders sprak zich in maart al uit voor dit plan, dat met name slecht valt bij directe omwonenden in Eefde. Bij deze Eefdenaren speelt het gevoel mee dat het gebied te veel wordt benadeeld door onder meer de industrie op bedrijventerrein De Mars, de nieuwe rondweg richting Eefde en windmolen- en zonne-energieplannen in de buurt. Het belang om de CO2-uitstoot te reduceren overstijgt het belang van inwoners in onder meer Eefde-West, deelde wethouder Harry Matser toen al mee. Inwoners van Eefde-West kondigden destijds al aan naar de Raad van State te stappen als er ingestemd zou worden met het bestemmingsplan. 

Volledig scherm
De huidige windmolens op bedrijventerrein de Mars gezien vanaf de Mettreyweg. Deze windmolens zijn 120 meter hoog. Ter vergelijking, de drie nieuwe windmolens moeten 185 meter worden om rendabel genoeg te zijn. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau.

185 meter

De drie turbines moeten 185 meter hoog worden. Als de windmolens lager worden dan leveren ze volgens de initiatiefnemers te weinig rendement. Ter vergelijking, de drie al bestaande windmolens bij De Mars zijn 120 meter hoog.

Voor de initiatiefnemers was het van groot belang dat de Zutphense gemeenteraad in zou stemmen met de komst van de windmolens. Begin oktober moeten ze namelijk een benodigde duurzaamheidsubsidie aanvragen bij de overheid. Als dat niet lukt wordt er in een later stadium mogelijk minder subsidie uitgekeerd. Dat zou een direct effect hebben op het financiële rendement van de windturbines en volgens de initiatiefnemers ook op de gelden die terugvloeien naar de directe omgeving.

Zorgen wegnemen

,,We zijn blij met dit resultaat, dit is een belangrijke stap in ons streven om in 2025 alle energie die we verbruiken duurzaam op te wekken’’, reageert Peter Brokke namens het waterschap. ,,We blijven aandacht houden voor de zorgen van omwonenden en blijven in gesprek omdat we ons uiterste best willen doen om die zorgen weg te nemen. Komende tijd gaan we ook met de Omgevingsadviesraad hierover verder in gesprek en over de manier waarop de omgeving financieel kan meeprofiteren.’’

Zutphen