Volledig scherm
De berging van de twee gezonken schepen in de Marshaven in 2017. Het bunkerschip werd met een speciale kraan op het ponton gezet. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Zutphen was niet bevoegd tot opruimen scheepswrakken en moet betalen

De gemeente Zutphen ruimde in 2017 twee scheepswrakken op uit de Marshaven maar was daartoe niet bevoegd. Dit besliste de Raad van State woensdag in het hoger beroep van de gemeente.

De kosten van het opruimen zijn opgelopen tot 100.000 euro. De gemeente wil dit bedrag verhalen op de eigenaar van de gezonken schepen, de in het Noord-Hollandse Middenmeer woonachtige Rob Schuurman. Het ging om een gezonken winkelschip en een wrak van een bunkerschip. Schuurman vocht vorig jaar met succes bij de rechtbank Gelderland tegen de gemeente Zutphen die de wrakken heeft opgeruimd op grond de Wrakkenwet.

Volgens adviseur N. Smit die Schuurman bijstond heeft de gemeente geen bevoegdheid handelingen te verrichten op grond van de Wrakkenwet. De rechtbank gaf Schuurman gelijk. In het hoger beroep van de gemeente heeft ook de Raad van State Schuurman in het gelijk gesteld. Volgens de Raad van State is de Waterwet van toepassing op de scheepswrakken. Dat betekent dat Rijkswaterstaat de bevoegdheid had. Rijkswaterstaat heeft geen geld uitgegeven aan het weghalen van de wrakken. Zutphen moet Schuurman ruim duizend euro proceskosten vergoeden.

 1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”

Zutphen