Volledig scherm
Over de Vispoortgracht komt mogelijk een brug om de parkeerplaats aan de Houtwal met de binnenstad te verbinden. foto Zutphens Persbureau

Zutphen wil aan de slag met Poort van Zuid

ZUTPHEN - Poort van Zuid is de titel van een nieuw miljoenenprogramma waarmee de gemeente Zutphen aan de slag wil. Het plannenpakket moet de Zutphense binnenstad aantrekkelijker en beter bereikbaar maken en bestaat uit meerdere projecten, waaronder de herinrichting van 's-Gravenhof en een nieuwe brug over de Vispoortgracht.

De eerste kaders van Poort van Zuid zijn gisteren door burgemeester en wethouders bekendgemaakt. Het is niet zeker dat alle plannen de komende jaren ook worden uitgevoerd: het programma en de projecten moeten nog verder worden uitgewerkt.

De meeste onderdelen van het programma zijn niet geheel nieuw, maar zijn in het verleden om verschillende redenen blijven liggen. Door deze projecten aan elkaar te verbinden, wordt nu gezocht naar meerwaarde. Zo is de afgelopen jaren vaak gesproken over een mogelijke parkeergarage aan de Houtwal, op de plek van het huidige parkeerterrein. Ook de wens voor de aanleg van een brug over de Vispoortgracht, om hetzelfde parkeerterrein met de binnenstad te verbinden, is verschillende keren geuit. Maar concreet werd het nooit, onder meer door weerstand bij omwonenden. Met Poort van Zuid wil de gemeente nogmaals kijken naar zowel de mogelijkheden als de noodzaak, licht waarnemend burgemeester Carry Abbenhues toe. "Maar dan vanuit een breder perspectief."

Ook 's-Gravenhof maakt onderdeel uit van Poort van Zuid. Het plein moet meer culturele en historische betekenis en uitstraling krijgen. Dit mede vanwege de opening volgend jaar van Hof van Heeckeren, het rijksmonument aan 's-Gravenhof dat onderdak gaat bieden aan de Zutphense musea. In de voorlopige begroting voor het totale programma is een bedrag van ruim zes miljoen euro opgenomen.

  1. 'Heit al geheurt' maakt comeback in Hanzehof

    'Heit al geheurt' maakt comeback in Hanzehof

    Het Zutphens is een stadsdialect dat langzaam uitsterft. Dit tot verdriet van Frans Velthuis en Rob van Druten. Twee ras-Zutphenezen die ooit het satirische, cabareteske (actualiteiten)programma Heit al geheurt maakten voor stadszender Berkelstroom TV. Met de toevoeging is bek ('is terug') maakt Heit al geheurt in september 2018 een rentree. In de theaterzaal van De Hanzehof, met een avondvullende cabaretvoorstelling, grotendeels in plat-Zutphens. 

Zutphen