Volledig scherm
Na de Berkelruïne (foto) en de Wijnhuistoren wil de gemeente Zutphen meer monumenten vaker opengesteld zien. Daar wordt dit jaar flink in geïnvesteerd. © Ronny te Wechel

Zutphen wil deuren van cultureel erfgoed vaker open zetten

Meerdere bijzondere monumenten in het centrum van Zutphen zijn in de nabije toekomst niet alleen van buiten of van een afstandje te bezichtigen, maar ook vaker van binnen of dichtbij. De gemeente Zutphen investeert dit jaar twee ton in het toegankelijk maken van cultureel erfgoed. 

Zo worden plannen uitgewerkt voor het openstellen en toegankelijk maken van de Sint Janskerk aan de Nieuwstad en de Bourgonjetoren aan de Waterstraat. Ook is het de bedoeling dat de ingang van de Walburgiskerk wordt verplaatst richting 's-Gravenhof. Stichting Zutphen Promotie gaat voor de toeristische arrangementen en promotie zorgen. 

Daarnaast wordt gewerkt aan het vaker openstellen en toegankelijk maken van De Bleek, de oude bleekweide met boomgaard tegenover het gerechtsgebouw. Verder vinden gesprekken plaats met de eigenaren van Dat Bolwerck, een eeuwenoud monument aan de Zaadmarkt, over het openstellen van de oude kelders onder het pand. 

Cultureel erfgoed

Vorig jaar is een begin gemaakt aan het toegankelijker maken van het cultureel erfgoed in Zutphen. Langs de ruïne van de Berkelpoort - in de volksmond de Berkelruïne - is toen een nieuwe trap opgetrokken, waardoor bezoekers onder begeleiding de 700 jaar oude ruïne langs rivier de Berkel van boven kunnen bekijken. Ook zijn voorzieningen aangebracht in de Wijnhuistoren aan de Groenmarkt, waardoor groepen hierdoor dagelijks naar boven kunnen. 

De wens om de torens in Zutphen meer en vaker open te stellen, werd eerder uitgesproken door een groep Zutphenaren die zich verenigden in de initiatiefgroep Torens in Beweging. Hoewel deze groep niet meer bestaat, is de gemeente hier wel mee verder aan de slag gegaan. Zutphen won eerder dit jaar al de landelijke BNG Bank Erfgoedprijs, een prijs die wordt toegekend voor het beste beleid op het gebied van erfgoed.

Volledig scherm
Het uitzicht vanaf de Walburgiskerk in Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Zutphen