Volledig scherm
© Thinkstock

Zutphen wil huishoudelijke hulp in stichting onderbrengen

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen overweegt om huishoudelijke hulp onder te brengen in een stichting. Dat betekent dat de gemeente geen contracten meer aangaat met grote thuiszorgorganisaties, maar zelf sturing geeft aan een organisatie. Zutphen is daarmee uniek: geen enkele andere gemeente in Nederland werkt op deze manier.

Helemaal zeker dat Zutphen zo gaat werken, is het nog niet. Het plaatselijke college van burgemeester en wethouders heeft vooralsnog slechts een besluit genomen dat het de bedoeling is dat een stichting wordt opgericht die medewerkers in dienst neemt. Alle Zutphenaren die in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp, kunnen thuiszorg dan betrekken via deze stichting. De gemeenteraad moet hiermee nog akkoord gaan. Als dit gebeurt, dan is de volgende stap een haalbaarheidsonderzoek.

De Zutphense wethouder Patrica Withagen, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zegt dat de constructie met een stichting vooral meer zekerheid moet bieden aan thuiszorgmedewerkers en hun clienten. "Zij worden niet meer om de paar jaar geconfronteerd met een mogelijke wisseling van de zorgorganisatie, omdat op deze manier niet meer opnieuw hoeft te worden aanbesteed. De gemeente wordt verantwoordelijk en krijgt een meerderheid in de raad van toezicht van de stichting."

Dat Zutphen met deze constructie mogelijk de eerste gemeente is die huishoudelijke hulp niet inkoopt bij thuiszorgorganisaties, noemt Withagen een 'leuke bijkomstigheid'. "Maar we doen het uiteraard niet per se omdat we iets nieuws willen doen. Wij geloven er oprecht in dat we op deze manier voor meer stabiliteit in de thuiszorgmarkt kunnen zorgen."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Zutphen