Volledig scherm
Noorderhaven in Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Zutphen wil nieuwe aanpak havens

De gemeente Zutphen trekt binnenkort waarschijnlijk 50.000 euro uit voor het ontwikkelen van beleid voor de zes havens in de gemeente. Over een half jaar moet er onder anderen een plan zijn voor het definitieve beheer en de exploitatie van de Noorderhaven. Ook moet dan duidelijk zijn hoe de gemeente omgaat met een aantal legale, illegale en semi-illegale situaties bij (woon)schepen die een permanente ligplaats innemen. 

Momenteel ontbreekt het aan regels om goed te kunnen handhaven, constateert de gemeente. Bovendien is de hoop dat de havens economisch beter benut kunnen gaan worden als er een integraal plan is.

Dat een nieuwe aanpak nodig is bleek wel na de opening van de nieuwe Noorderhaven in juni 2016. Ondanks een investering van 6,5 miljoen euro heeft er sinds die tijd nog geen boot aan kunnen leggen. Door een conflict van de gemeente met het bedrijf Marimat over de oplevering van een loopbrug werd de ingebruikname van de haven keer op keer uitgesteld. Ook het beheer is nog altijd niet geregeld. Voor het komend vaarseizoen en wellicht langer wordt door de gemeente aan een tijdelijke beheerconstructie gewerkt. ,,Met wie en hoe is nog niet bekend, er lopen gesprekken. In ieder geval is er sprake van een tijdelijke beheervorm vanaf begin maart omdat dan de Noorderhaven in gebruik wordt genomen”, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Lange termijnbeleid

Los van dat soort acties op de korte termijn wil de gemeente ook lange termijnbeleid ontwikkelen voor Industriehaven, Houthaven, Marshaven, IJsselkade, Vispoorthaven en Noorderhaven. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het ontwikkelen van regels voor wonen op water en stimuleren van vervoer over water. Op hoeveel plekken er illegaal of semi-illegaal gewoond wordt en in welke havens moet het komende half jaar in kaart worden gebracht. Bovendien moet dan ook duidelijk zijn hoe de gemeente daar mee om wil gaan.

Op korte termijn wordt al gekeken naar illegale woonsituaties in de Museumhaven, onderdeel van de Houthaven. De beheerders van de Stichting Hanzehaven Zutphen, gemeente en Rijkswaterstaat trekken samen op bij de aanvraag van een watervergunning. Met zo’n vergunning mag er gewoond worden en zou de bestaande situatie gelegaliseerd worden.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Zutphen