Volledig scherm

Zutphen wil potje startersleningen aanvullen

Starters op de woningmarkt kunnen binnenkort weer aankloppen bij de gemeente Zutphen. Het potje voor startersleningen wordt waarschijnlijk aangevuld.

Het college van burgemeester en wethouders wil 71.000 euro opzij zetten voor mensen die in Zutphen voor het eerst een huis willen kopen. Mede dankzij dit bedrag kunnen naar verwachting zo'n nieuwe twintig nieuwe leningen worden verstrekt, zegt wethouder Coby Pennings.

Aanvulling op hypotheek

Een starterslening overbrugt het verschil tussen het bedrag dat de huizenzoeker bij de bank kan lenen en de prijs van de woning. Het is een aanvulling op de normale hypotheek. De regeling geldt alleen voor mensen die voor het eerst een huis kopen - vandaar starters. De lening bedraagt maximaal 30.000 euro en wordt namens de gemeente verstrekt door Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN). 

Volgens Pennings is onlangs de laatste starterslening verstrekt. "Door het potje te vullen, kunnen we naar verwachting zo'n acht maanden vooruit." De Zutphense gemeenteraad moet het voorstel nog bekrachtigen. 

Zutphen