Volledig scherm

Zutphen wil potje startersleningen aanvullen

Starters op de woningmarkt kunnen binnenkort weer aankloppen bij de gemeente Zutphen. Het potje voor startersleningen wordt waarschijnlijk aangevuld.

Het college van burgemeester en wethouders wil 71.000 euro opzij zetten voor mensen die in Zutphen voor het eerst een huis willen kopen. Mede dankzij dit bedrag kunnen naar verwachting zo'n nieuwe twintig nieuwe leningen worden verstrekt, zegt wethouder Coby Pennings.

Aanvulling op hypotheek

Een starterslening overbrugt het verschil tussen het bedrag dat de huizenzoeker bij de bank kan lenen en de prijs van de woning. Het is een aanvulling op de normale hypotheek. De regeling geldt alleen voor mensen die voor het eerst een huis kopen - vandaar starters. De lening bedraagt maximaal 30.000 euro en wordt namens de gemeente verstrekt door Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN). 

Volgens Pennings is onlangs de laatste starterslening verstrekt. "Door het potje te vullen, kunnen we naar verwachting zo'n acht maanden vooruit." De Zutphense gemeenteraad moet het voorstel nog bekrachtigen. 

 1. Woningbouwcorporaties willen huurhuizen verduurzamen in plaats van belasting betalen

  Woningbouw­cor­po­ra­ties willen huurhuizen verduurza­men in plaats van belasting betalen

  Woningbouwcorporaties uit de wijde regio hebben in Den Haag geprotesteerd tegen de Verhuurdersheffing. De belasting die het Rijk heft over sociale woningen steken de verhuurders liever in verduurzaming van hun huizen en het om laag brengen van woonlasten van hun huurders. Alleen al in de Stedendriehoek gaat het om 71 miljoen dat geinvesteerd zou kunnen worden in de komende twee jaar. Ook corporaties uit Salland en Zwolle zijn naar Den Haag afgereisd om de eigen plannen te presenteren.
 2. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:
 3. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
  PREMIUM
  video

  Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

  Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’

Zutphen