Volledig scherm
Het oude en nieuwe stadhuis van Zutphen aan het ’s Gravenhof / Lange Hofstraat. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Zutphen zet punt achter geld voor ontwikkelingssamenwerking

De gemeente Zutphen stelt geen geld meer beschikbaar voor ontwikkelingssamenwerking. De bezuinigingen die Zutphen moet nemen hebben het college van burgemeester en wethouders doen besluiten een punt te zetten achter de geldstroom.

De subsidie voor ontwikkelingssamenwerking bestond vanaf 2013. Per jaar werd er een budget van 1 euro per inwoner beschikbaar gesteld. Dit kwam ongeveer neer op 47.000 euro per jaar. Vanaf 1 januari stopt Zutphen met deze subsidie.

Bezuinigingen

,,We hebben dit besluit vanwege de bezuinigingen waar de gemeente voor staat helaas moeten nemen’’, licht wethouder Annelies de Jonge toe. ,,Ontwikkelingssamenwerking is ook geen kerntaak van gemeenten vind ik. Maar tegelijkertijd willen we hiermee niet het signaal geven dat ontwikkelingssamenwerking er niet toe doet.”

Ontwikkelingssamenwerking is geen wettelijke taak van een gemeente. Vanwege de zware financiële situatie waarin Zutphen heeft de gemeente besloten zich te houden aan wat minimaal wettelijk verplicht is. Omdat ontwikkelingssamenwerking geen wettelijke taak is, is besloten de subsidie na dit jaar in te trekken.

  1. Dit paleis ligt al honderden jaren verscholen onder het centrum van Zutphen (en moet weer zichtbaar worden)
    PREMIUM

    Dit paleis ligt al honderden jaren verscholen onder het centrum van Zutphen (en moet weer zichtbaar worden)

    Meer dan vijftig meter lang en twaalf meter breed. Een grote zaal, een verblijf voor de keizer en een heus bordes waar de keizer naar zijn volk kon zwaaien. Het is lastig voor te stellen, maar honderden jaren geleden stond er midden in het centrum van Zutphen een groot paleis. Zutphen wil het paleis weer uit de grond trekken en er een trekpleister in het oosten van het land van maken.

Zutphen