Volledig scherm
Foto Jan Houwers

Zutphenaar adviseert Jacques Monasch

ZUTPHEN - De Zutphense houtkunstenaar Marco Mout is betrokken bij Nieuwe Wegen, de politieke partij die is opgericht door ex-PvdA'er Jacques Monasch. Mout is woordvoerder en spindoctor, al hekelt hij die laatste term.

Tweede Kamerlid Monasch scheidde zich onlangs af van de PvdA en wil met zijn nieuwe partij meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar. Afgelopen maandag presenteerde Nieuwe Wegen een speerpuntenprogramma. Zutphenaar Mout heeft daaraan meegewerkt.

Korczakprijs
Mout is in Zutphen vooral bekend als kunstenaar en om zijn atelier en werkplaats in de historische Kruittoren. Onlangs ontving hij voor zijn werk met jongeren nog de Korczakprijs 2016 uit handen van prinses Laurentien. Nu verzet hij ook politiek werk. Hij zegt in een interview in de Stentor te zijn gevraagd. "Via-via kennen Jacques en ik elkaar. De afgelopen weken hebben we met een groep van zo'n 45 mensen in stilte gewerkt aan de oprichting van Nieuwe Wegen. Dat was nog een hele klus, want de media hield Jacques voortdurend in de gaten. We hebben daarom telkens op verschillende plekken afgesproken, om in alle rust te kunnen brainstromen."

Spindoctor
Vooralsnog is de Zutphenaar vooral op de achtergrond betrokken: "Ik ben het aanspreekpunt voor de pers, verzorg presentaties en biedt reflectie. Je kunt mij een spindoctor noemen, maar persoonlijk vind ik dat een term met een wat negatieve connotatie. Een te vaak gebruikt cliché bovendien. We willen als partij afstand bewaren van begrippen die gemeengoed zijn in Den Haag. Wij zijn geen mannen in pakken, dragen ook geen blazers en we zijn al helemaal geen Trots-op-Nederland-schreeuwers. Wij zijn doeners, genuanceerde mensen zonder politieke ervaring uit het veld. En wij gaan het anders doen."

Zutphen