De nieuwe luchtbehandelingsinstallatie op het dak van het Zutphense stadhuis valt nogal op.
Volledig scherm
De nieuwe luchtbehandelingsinstallatie op het dak van het Zutphense stadhuis valt nogal op. © Judah Bolink

Zutphens college door het stof om 'ufo' op gemeentehuis

Gemeenteraadsleden, wethouder René Sueters en burgemeester Annemieke Vermeulen waren het maandagavond over één ding roerend eens: er is heel veel misgegaan bij de vergunningverlening voor een nieuwe klimaatinstallatie op het dak van het gemeentehuis in Zutphen. 

De kast werd geplaatst zonder dat de benodigde omgevingsvergunning verleend was. De later toch verleende vergunning had bovendien vanwege strijdigheid met het bestemmingsplan helemaal niet verleend mogen worden. Ook werd er 67.000 euro uitgegeven zonder dat daarvoor geld was uitgetrokken.

Geknoei

Ontluisterend geknoei, noemde de D66-fractie de gang van zaken eerder zelfs. Het college wil zo ver niet gaan, maar constateert in een intern onderzoek naar de gang van zaken dat er wel veel verkeerd ging. Dat had deels ook te maken met twee ambtelijke afdelingen die moeizaam met elkaar samenwerkten, constateert het college. 

,,Ik deel het gevoel van onbehagen dat er is”, meldde burgemeester Vermeulen daar maandag over. ,,Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een gemeente regels stelt en zich daar vervolgens zelf niet aan houdt.” Vermeulen ziet een opeenstapeling van fouten en onvolkomenheden en is daar uitermate ongelukkig mee. Ook verantwoordelijk wethouder René Sueters trok maar weer eens het boetekleed aan, net als eerder bij verschillende besprekingen over het onderwerp. ,,Het is betreurenswaardig zoals het gegaan is. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie en daar moeten we ons heel goed van bewust zijn.”

Gedoogsituatie

De gehele gemeenteraad deelt die mening. Wat Groenlinks-fractievoorzitter Liza Luesink betreft had het nog wel wat scherper geformuleerd mogen worden dan de constatering in het interne onderzoek ‘dat een en ander niet zonder fouten is verlopen’. ,,Schadelijk”, noemde ook PvdA-fractievoorzitter Harrij Hissink de gang van zaken. De PvdA’er wilde van Sueters weten hoe het nu verder moet, aangezien de kast nog altijd zonder vergunning op het dak staat. 

,,Op dit moment is er sprake van een actieve gedoogsituatie”, lichtte de Burgerbelang-wethouder daarover toe. Dat blijft zo tot er een nieuw plan is waar ook omwonenden zich in kunnen vinden. Sueters: ,,Op dit moment is er veel overleg tussen bewoners, architect, installateur en gemeente.” Wanneer de klimaatinstallatie weer legaal op het dak van het gemeentehuis staat is nog niet bekend.

Zutphen