Volledig scherm
De Hanzehof in Zutphen komt jaarlijks 415.000 euro tekort . Dat bedrag kan niet verder teruggeschroefd worden. © De Hanzehof

Zutphens theater De Hanzehof is uitbezuinigd

Het Zutphense theater- en congrescentrum De Hanzehof komt jaarlijks 415.000 euro tekort en ziet geen mogelijkheden meer om dat aanzienlijke bedrag verder omlaag te krijgen. 

De Hanzehof ziet geen knoppen meer waaraan het nog kan draaien om het jaarlijkse tekort van 415.000 euro verder terug te dringen. Dat blijkt uit een rapport van bureau BMC dat de afgelopen tijd werd uitgevoerd naar het Zutphense theater. Volgens hetzelfde bureau moet het beheer van De Hanzehof geprofessionaliseerd worden en is het verstandig de gemeente Zutphen het complex weer in eigendom neemt.

Toezegging

Dat er forse investeringen nodig zijn om De Hanzehof toekomstbestendig te maken is al langer duidelijk. De kosten voor renovatie van het complex aan de Coehoornsingel kunnen oplopen tot 4,5 miljoen euro. Het vorige college in Zutphen had toegezegd met een plan voor een structurele oplossing te komen voor het exploitatietekort en de gebouwen, maar liet dat uiteindelijk na. 

Toekomst

In het BMC-rapport worden ook drie opties geschetst voor de toekomst van het complex. De eerste optie is het bestaande complex renoveren voor 4,5 miljoen euro. Bij de tweede optie wordt voorgesteld om de Buitensociëteit te laten staan en voor de huidige theaterzaal een kleiner theater met maximaal 350 stoelen nieuw te bouwen. Dat zou tien tot veertien miljoen euro kosten. De derde optie is het theater slopen, daarvoor niets in de plaats laten komen en alleen de Buitensociëteit laten staan.

Het nieuwe college in Zutphen maakt nu nog geen keuzes en wil eerst met de gemeenteraad in gesprek gaan over het rapport voordat het met een voorstel komt.    

Zutphen