Anton Pijpers, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht.
Volledig scherm
Anton Pijpers, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. © AD

Zutphense baas van Universiteit Utrecht declareert 124.000 euro aan reiskosten

De voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU), Anton Pijpers uit Zutphen, heeft vorig jaar voor ruim 124.000 euro reiskosten gemaakt. Het grootste deel daarvan was voor een dienstauto met chauffeur, staat in het declaratie-overzicht van de universiteit over 2018.

Een deel van het bedrag  ging op aan woon-werkverkeer vanuit Pijpers’ woonplaats Zutphen in de Volkswagen Passat van de universiteit naar Utrecht. De rest was voor dienstreizen, waarbij Pijpers soms ook gebruikmaakte van een taxi. De bestuursvoorzitter was daarnaast geregeld in het buitenland op reis. Daar verspijkerde hij bij elkaar nog eens 11.000 euro.

Twee auto’s

Woordvoerder Maarten Post van de Universiteit Utrecht zegt zich te realiseren dat 124.000 euro veel geld is. „Dat willen we dan ook beperken en daar hebben we al stappen voor gezet. Vorig jaar hadden we voor het gehele bestuur zelfs twee auto’s met chauffeur ter beschikking. De kosten zijn toegerekend aan de collegeleden al naar gelang hun feitelijk gebruik. We doen het inmiddels al met één auto minder. In die auto werkt Pijpers overigens hard, van ’s ochtends vroeg tot vaak ’s avonds laat.”

De kosten liepen mede zo hoog op doordat Pijpers in Zutphen woont: dat is 165 kilometer retour. Dat probleem lost zich op den duur op. „Hij komt dit jaar nog in Utrecht wonen”, aldus Post.  

Onacceptabel declaratiegedrag

De top van de Utrechtse universiteit kwam enkele jaren geleden in opspraak door – volgens de toenmalige onderwijsminister Jet Bussemaker – onacceptabel declaratiegedrag. Toen ging het onder meer om flessen dure wijn, taxikosten en verkeersboetes. Bussemaker stelde destijds dat bestuurders van de UU ‘meer soberheid moesten betrachten bij hun declaraties’ en ‘doelmatiger moesten omgaan’ met belastinggeld.

De Tweede Kamer wil verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven snel spreken. Het is volgens GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil ,,hoog tijd voor harde maatregelen tegen dit soort draaideur-declaranten’’. Ook andere Kamerleden nemen de zaak hoog op, zeker omdat de Utrechtse bestuurders al eerder op de vingers zijn getikt. Op de VVD na wil de hele Kamer de minister naar de Kamer roepen.

GroenLinks heeft Van Engelshoven vast schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. ,,Op de gedeclareerde bonnen staan VIP-taxiritten van duizenden euro’s, maar de bestemmingen zijn zwart gelakt. Dit kan en mag niet. GroenLinks wil de onderste steen boven krijgen.’’

Zutphen