Volledig scherm
De nieuwe parkeergarage (links) met daarnaast de Marstunnel in Zutphen. © PVG

Zutphense gebouwen gaan de wereld over

ZUTPHEN - De historische Hanzestad Zutphen, bekend om haar honderden eeuwenoude monumenten, maakt internationaal naam met twee nieuwe bouwwerken. Waar vorig jaar de Marstunnel al figureerde in een internationale reclamecampagne van Apple, gaan nu foto's van de nieuwe parkeergarage de wereld over. 

Het Noord-Amerikaanse Azure Magazine, een tijdschrift voor architectuur, heeft de Zutphense parkeervoorziening deze week opgenomen in een internationale lijst van acht bijzondere ontwerpen voor parkeergarages. 

Het gebouw aan de achterzijde van het plaatselijke NS-station wordt door het tijdschrift gelauwerd om het ontwerp, dat 'past in het industriële verleden van de omgeving'. Vorige week besteedde De Volkskrant ook al aandacht aan het ontwerp van de Zutphense parkeergarage, waarbij speciale aandacht was voor de 'billen', de twee oprijsilo's voor het in- en uitrijden van de auto's. 

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De kleurrijke foto van de Zutphense Marstunnel hing vorig jaar onder meer in Brighton. foto Peter Paul van der Hout

De begin dit jaar geopende garage is ontworpen door ontwikkelaar Aan de Stegge Twello in samenwerking met architectenbureau MoederscheimMoonen uit Rotterdam, in opdracht van NS Stations. Zo'n 375 auto's kunnen erin. En meer dan zeshonderd fietsen. Kosten: ruim vier miljoen euro.

Volledig scherm
De nieuwe parkeergarage in Zutphen. © PVG

De in november 2015 geopende Marstunnel - die zich pal naast de parkeergarage bevindt - figureerde vorig jaar in een internationale reclamecampagne van Apple. De onderdoorgang was te zien op enorme billboards in onder meer Japan, Mexico, de Verenigde Staten en Groot Brittannië. De tunnel was het telecombedrijf opgevallen vanwege het bijzondere lichtkunstwerk dat is aangebracht door kunstenaar Herman Kuijer. De onderdoorgang telt duizenden lampjes in honderden armaturen, waarbij de kleuren steeds wisselen. Ook de Marstunnel kreeg aandacht in internationale vakbladen voor architectuur.

Zutphen