Volledig scherm
PREMIUM
Gerdien Verschoor in haar werkkamer annex privé-bibliotheek, waar ze ruim vijf jaar lang schreef en sleep aan haar derde boek. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Zutphense Gerdien Verschoor voltooit levenswerk over Rembrandt uit passie voor Polen

In haar nieuwste boek Het meisje en de geleerde - kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts beschrijft de Zutphense auteur en kunsthistorica Gerdien Verschoor de verbijsterende zwerftocht van twee werken van Rembrandt uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Ze vervlecht die geschiedenis met het levensverhaal van de Poolse gravin Karolina Lanckoronska, die de kunstcollectie van haar familie in 1994 schonk aan het Koninklijk Paleis in Warschau. Het was een karwei dat Verschoor vijf jaar lang opslokte.

De werkkamer op de bovenste verdieping biedt een prachtig uitzicht op de IJssel bij Zutphen. Langs de muren stellingen met rijen boeken. Keurig geordend op genre, thema en auteur. De privé-bibliotheek van Gerdien Verschoor. In de werkkamer schreef en sleep ze jarenlang aan Het meisje en de geleerde. Met spartaanse discipline vervatte ze een waargebeurd verhaal over twee van haar grote passies: kunst en Polen.

Zutphen