Jolien Plantinga schreef een boek over het leven met de ziekte van Lyme. ,,Vandaag heb ik een goede dag, gisteren lag ik de hele dag op de bank, moe en misselijk.”
Volledig scherm
PREMIUM
Jolien Plantinga schreef een boek over het leven met de ziekte van Lyme. ,,Vandaag heb ik een goede dag, gisteren lag ik de hele dag op de bank, moe en misselijk.” © Rob Voss

Zutphense huisarts Jolien over leven met de ziekte van Lyme: ‘Ik dacht: als het boek af is, mag ik dood’

Hoe is het om als dokter ineens aan de andere kant van de tafel te zitten? Huisarts en lymepatiënt Jolien Plantinga uit Zutphen (46) beschrijft het in haar boek Komt een dokter bij de dokter. Een rauw verslag, waarin ze zichzelf als mens én als arts niet spaart. ,,De eerste uitgever wilde er niet aan omdat de hoofdpersoon niet aardig genoeg was. Maar ik kon geen soft kabbel-de-kabbelboek schrijven. Het mag schuren.”

4 reacties

 • femmy brands

  4 maanden geleden
  Er kan niet genoeg aandacht aan deze ziekte gegeven worden zolang de chronische vorm niet erkent is.hopenlijk dat dit boek er aan mee werkt .Sterkte,we weten wat het is en ook dat het heel veel geld kost
 • V. Mulder

  4 maanden geleden
  Lieve Jolien, deze ziekte is te behandelen! Dit hoeft het niet te zijn. Doe de FISH test van NL Lab om Bartonella en Babesia te vinden en ga naar een private Lyme arts. Die weten hier wèl raad mee. Patiëntengroepen weten nog meer van behandelen, ook met wetenschappelijke basis. De vergoede zorg is ONVOLDOENDE. Wie weet, mag je genezen. Leg je er niet bij neer. Sterkte.
 • Bas

  4 maanden geleden
  Uitermate bewonderenswaardig dat Jolien ook vanuit het perspectief van de (huis)arts kritisch kijkt naar de gangbare opvatting over Lyme in de geneeskunde. Hopelijk draagt het bij aan erkenning van Lyme in de chronische fase. Een nare ziekte, lastig te behandelen en die volstrekt onderschat en vaak ontkend wordt in haar bestaan door veel artsen.
 • A. Kooi

  4 maanden geleden
  Het is een verschrikkelijke ziekte, ik had iemand een jaar niet gezien ik herkende hem aan zijn stem.was een totaal ander mens geworden door Lyme.

Zutphen