Zutphense idealist maakt uiterwaarden schoon, wie helpt hem vandaag?

VideoMet zijn rijzige gestalte en opvallende outfit - oranje hesje en donkere hoed - is hij niet te missen bij het uitkijkplatform aan de Kanonsdijk in De Hoven. Henk Koskamp (58) draagt ook nog eens een witte vlag. ,,Die staat symbool voor mijn overgave aan de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties”, zegt Koskamp. Vandaag gaat hij in de uiterwaarden troep opruimen in het kader van World Cleanup Day en hij hoopt op hulp.

,,Iedereen kan me meehelpen. Het gaat me nog meer om bewustwording dan om het opruimen zelf.  Ik vind hier bijvoorbeeld veel filters van sigaretten. Die zijn slecht voor de omgeving. De vraag is: hoe kunnen we dit gebied, dat tot het Zutphense erfgoed behoort, schoonhouden?”, zegt Koskamp. Hij noemt zichzelf Stadsboer: ,,Ik doe de dingen die anderen laten liggen en wil graag samenwerken om de doelen van de VN met anderen te bereiken.”

Stadsboer Henk Koskamp hoopt vandaag niet alleen te staan tijdens zijn opruimactie in de Zutphense uiterwaarden op World Cleanup Day. Het is hem vooral om een stuk bewustwording te doen.
Volledig scherm
Stadsboer Henk Koskamp hoopt vandaag niet alleen te staan tijdens zijn opruimactie in de Zutphense uiterwaarden op World Cleanup Day. Het is hem vooral om een stuk bewustwording te doen. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

In de Tichelbeeksewaard, zoals het natuurgebied bij de oude IJsselbrug officieel heet, zit vooral veel oud ijzer en zelfs munitie in de grond, weet Koskamp. Afgelopen winter heeft hij al flink wat resten verzameld. Opvallende vondsten zijn een scherf porselein en een gedeelte van een oude po. 

Mensen die Koskamp zaterdag willen helpen met het opschonen van de uiterwaarden kunnen zich om 8 uur, 10 uur, 12 uur en 14 uur melden bij het uitkijkplatform. Hij leidt dan telkens een uur lang een ‘excursie’, zoals hij de schoonmaakactie noemt.

Zutphen